Ulice za bicikliste
Foto: UG Ulice za bicikliste

Udruženje "Ulice za bicikliste" saopštilo je danas da će biciklisti u subotu, u okviru tradicionalne biciklističke vožnje pod nazivom "Kritična masa", krenuti u protestnu vožnju zbog ukidanja biciklističke staze u Uzun Mirkovoj ulici kako bi se zadržala mesta ispred hotela Square Nine i zgrade Jugoslovenske kinoteke.

„Na žalost, i ovaj put se pokazalo da je Beograd automobilski orjentisan grad, iako u svakom obraćanju gradonačelnika i njegovih zamenika možemo čuti hvalospeve o tome kako Beograd ‘menja hijerarhiju u saobraćaju’, i na prvo mesto stavlja pešake, bicikliste i javni prevoz, pa tek onda privatne automobile“, navodi se u saopštenju Udruženja „Ulice za bicikliste“.

PROČITAJTE JOŠ

Kako navode, plan održive urbane mobilnosti, koji je usvojila Gradska skupština 2021. godine, ima zacrtane upravo takve održive ciljeve, i bio je među tri najbolja plana u konkurenciji Evropske komisije 2021. godine, u istom rangu sa Bilbaom i Grenoblom, jednom od Zelenih prestonica Evrope.

Međutim, pokazalo se da je taj plan na žalost „mrtvo slovo na papiru“, čijih se preporuka niko ne pridržava.

Prošla, a i ova godina je, kako navode, počela sa budžetom grada koji ne izdvaja ni jedan dinar za razvoj biciklističke infrastrukture, a sledeći korak je bio   skraćivanje vrlo frekventne biciklističke staze u Uzun Mirkovoj ullici zarad puštanja autobuske linije Eko2 u oba smera, pri čemu je to ulica kojom dnevno vozi stotine dostavljača na biciklima.

Samo uvođenje nove linije javnog prevoza na potezu Studenskog trga do Sportskog centra Milan Gale Muškatirović nije problematično, već je i poželjno, ali je suštinski problem što se, umesto ukidanja petnaestak parking mesta da bi se nadomestio prostor koji nedostaje, ukida bicikllistička staza, iako je na 50 metara udaljenosti javna garaža Rajićeva sa 400 parking mesta, zaključuju u Udruženju „Ulice za bicikliste“.

****

BONUS VIDEO: Bicikl zdravlje vežba

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar