Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Građani su pokrenuli peticiju da Stari savski most, koji je izgrađen za vreme Drugog svetskog rata, bude pretvoren u pešačko-biciklistički, umesto rušenja.

POGLEDAJTE JOŠ:

Omogućeno je onlajn potpisivanje peticije, a u nedelju između 8 i 9 sati ujutru, najavljen je i skup podrške ovoj inicijativi.

Gradski urbanista Marko Stojčić ranije je izjavio da je izvesno da se Stari savski most „ruši naredne godine kada počinje izgradnja novog mosta“.

Stojčić je za RTS rekao da „konstrukcija“ Starog savskog mosta, neće biti bačena, već da će biti isečena na više delova i izmeštena.

„Neće otići u staro gvožđe, biče konzerviran u nekoliko delova i biće postavljen na parceli na Paliluli“, rekao je Stojčić.

Na primedbu da stari Savski most ima sentimentalnu vrednost za Beograđane, i da podseća na jedno herojsko delo, odnosno na to da ga je učitelj Miladin Zarić 20. oktobra 1944. godine spasio od miniranja nacista, koji su planirali da ga tokom povlačenja sruše, Stojčić je odgovorio da mnogo mesta u Beogradu „podsećaju na herojska dela“, ali da most ne zadovoljava potrebe saobraćaja.

„Izgradnja novog mosta je često jeftinija nego rekonstrukcija starog. Postoji i jedna i druga opcija“, rekao je Stojčić i dodao da će se „iznos u novcu“, koliko košta izgradnja ili rekonstrukcija, znati „vrlo brzo najkasnije do kraja godine“.

Stojčić je dodao da „nezavisno od ovog mosta Grad Beograd planira izgradnju novog mosta koji će služiti za tramvajski saobraćaj“.

BONUS VIDEO Mostovi koji oduzimaju dah

 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram