Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

U Smederevu je održan protest protiv zagađenja vazduha u tom gradu pod nazivom "Za svu decu" na kome se okupilo oko 300 građana koji su blokirali smederevski kej i obližnju prugu. Protest je organizovao pokret "Tvrđava", koji je pre tri nedelje objavio snimke crne prašine koja je padala po kućama i dvorištima u okolini Železare.

 

„Protestujemo, pre svega, zbog katastrofalnog zagađenja vazduha. Po nama pada crna i crvena prašina, pa i čelični opiljici, i to sve zato što Železara nema adekvatne filtere. Okupili smo se na gradskom Keju, u Luci zato što se u njoj vrši pretovar te rude zbog koje i ima prašine. Luka se nalazi praktično uz centar grada, a tu prolazi i pruga kojom se ruda transportuje do Železare“, rekao je za Nova.rs Kolja Krstić iz Pokreta „Tvrđava“.

Naši glavni zahtevi su, dodao je, da se stave filteri u Železari i da se Luka izmesti iz centra grada što je, naravno, dugoročniji proces.

„Kratkoročno, tražimo da prestane pretovar te rude koja nas zasipa prašinom i da se brda šljake, koja se skladište u atarima sela oko Železare, takođe izmeste“, istakao je Krsić.

 

Građani Smedereva koje smo anketirali za Nova.rs kažu da „više ne može da se diše“, i traže da se stane na put problemu zagađenja pošto, kako kažu, prašina iz Železare zasipa čitavu okolinu. Pribojavaju se, međutim, da će se načekati i na čistiji vazduh i na izmeštanje pruge koja prolazi gotovo kroz centar grada:

Okupljenim građanima prvo se obratio Savo Manojlović iz Skupština slobodne Srbije, inače predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti.

„Niko nije jači od građana kada se ujedine, to su pokazali studenti koji su odbili da se isele iz domova, kao i građani koji su odbili novi policijski čas. Bitno je da se ovde u Smederevu bunimo zbog principa, i tako će svaka vlast znati da branimo svaku česticu vazduha, svaku kap reke.Borićemo se i onlajn peticijama i protestima i građanskom neposlušnošću i pobedićemo. Ovde i danas počinje odbrana budućnosti naše dece“, poručio je Manojlović.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Okupljenima se obratio i aktivista za zaštitu životne sredine Aleksandar Jovanović Ćuta, čiji je pokret „Odbranimo reke Stare planine“ nedavno organizovao uklanjanje cevi mini-hidroelektrane iz Rakitske reke, a koji je imao poruku za ambasadorku Kine u Srbiji Čen Bo.

„Recite drugarima iz Centralnog komiteta da u Srbiji postoje vaše firme koje truju građane Srbije. Momentalno prekinite da trujete decu u Smederevu i Boru“, istakao je on, napominjujući da u Srbiji ima puno mesta gde se, kako je rekao, zagađuje i truje.

„Svuda gde je tako, poručujem im da će im se desiti Rakita i na njihovom pragu“, rekao je Ćuta i poručio vlastima da odustanu od „naših reka, šuma i parkova“.

„Vidimo se uskoro ispred ambasade Kine. Aktivizam za zaštitu životne sredine je način da se ovo društvo menja. Političke stranke su pokazale da nemaju kapaciteta za to“, rekao je Ćuta iz Pokreta „Odbranimo reke Stare planine“.

Okupljenim građanima obratila se i aktivistkinja iz Bora Irena Živković.

„Ne znam šta sve imate u vazduhu ovde u Smederevu, ali mi imamo i sumpordioksid i nikl i kadmijum, što može da izazove strašne posledice po zdravlje. Mi smo u Boru protestovali godinu i po dana, i nismo postigli ništa, pošto nam je državni vrh okrenuo leđa. Okrenuli su leđa svojim građanima zbog investitora i profita. A vazduh ne može da se ogradi, taj vazduh dolazi svuda, do Beograda i dalje, kao što daleko teče i otrov iz reka“, rekla je Živković.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Organizator ovog protesta nisam ja, već onaj što nam baca prašinu i čelične opiljke u vazduh – to su kompanija HBIS i država, koja im omogućava da nas truju“, rekao je okupljenim građanima Kolja Krstić iz Pokreta „Tvrđava“.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Zorana Mihajlović (ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture) nas je optužila da radimo protiv države. Mi joj odgovaramo: mi smo samo građani koji se bore za svoj život“, poručio je Krstić.

Naši unuci i preci će meriti šta smo uradili, rekao je on i naglasio „da možemo da odustanemo, ali ako mi to uradimo, neće imati ko da se bori za vazduh, reke, zemlju, za svu decu“.

Krstić je okupljene građane Smedereva pozvao u šetnju do dela Luke gde se obavlja pretovar.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Učesnici protesta simbolično su okružili kran u luci Smederevo, koji se koristi za pretovar rude koja je uzrok pojave crne prašine, i razvukli crveno belu traku kako bi „ogradili mesto zločina“. Tako je okončan protest „Za svu decu“ u Smederevu.

Protestu u Smederevu prisustvovali su i potpredsednici Stranke sloboda i pravda Marinika Tepić i Borko Stefanović, Aris Movsesijan iz Nove stranke, kao i Miroslav Aleksić iz Narodne stranke.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs
Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Nikola Krstić iz Pokreta „Tvrđava“ je, inače, jutros tokom gostovanja na N1 nosio zaštitnu opremu sa gas maskom, kako bi „dočarao“ kvalitet vazduha u Smederevu.

Pokret „Tvrđava“ je krajem jula objavio snimke crnog praha poreklom iz smederevske Železare koji je prekrio kuće, dvorišta i useve u okolnim selima, a kontaktirali su i Ministarstvo za zaštitu životne sredine i republičku inspekciju, koja je izašla na teren.

EKOLOŠKA KATASTROFA U SMEDEREVU, 30. jul 2020.

NOĆAS SE U SMEDEREVU DESIO AKT EKOLOŠKOG TERORIZMA [ŠIRI DALJE]Sinoć se desila katastrofalna havarija koja do sada nije zabeležena u Radincu, Vranovu i okolnim smederevskim selima, a i u samom centru se moglo videti.Ogromna količina crnog praha koji je emitovala smederevska železara je pao na okolinu, ljudima su prekrivene kuće, dvorišta i usevi! SVE JE CRNO!Zahtevamo HITNU REAKCIJU Ministarstva ekologije kao i Tužilaštva, jer je ovo otvoreno ugrožavanje života ljudi!Podelite dalje da ljudi vide.#Železara

Posted by Pokret Tvrđava on Четвртак, 30. јул 2020.

 

Povodom tog incidenta je i Nova.rs uputila pitanje  HBIS Grupi, kineskoj kompaniji koja je kupila Železaru u Smederevu 2016. godine.

„HBIS Serbia je 24. jula 2020. godine krenula sa upotrebom aglorude novog dobavljača iz Turske, koja je sitnije strukture od do sada korišćene. Iz ovog razloga, pored postojećih mera koje HBIS Serbia inače sprovodi, propisane su nove mere prevencije za suzbijane prašine“, odgovorila nam je ta kompanija, dok je inspekcija naložila da se pretovar te rude vrši samo danju.