Železara Smederevo
Foto: N1

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture upozorava javnost i građane Smedereva da neosnovani pozivi na blokadu luke u Smederevu neće rešiti problem zagađenja vazduha u Smederevu, već će samo naneti dodatnu štetu radu ove luke.

Povodom najave udruženja “Tvrđava” da će blokirati rad Luke Smederevo ministarstvo ističe da Luka Smederevo svojim radom ne doprinosi podizanju nivoa zagađenja vazduha u Smederevu i poziva građane da se ne pridružuju takvim akcijama, koje mogu samo da nanesu ekonomska štetu samoj luci i Gradu Smederevu.

Luka u Smederevu je jedina luka u Srbiji koja je suočena sa negativnim efektima pandemije COVID-19 na svetsku ekonomiju, jer je došlo do smanjenja tražnje za čelikom na svetskom tržištu, pa je samim tim smanjen i obim pretovara sirovina i gotovih proizvoda industrije čelika u ovoj luci. Potpuno neosnovanom blokadom luke neće se rešiti problem zagađenja vazduha u Smederevu, ali će se naneti dodatna šteta radu ove luke, piše u saopštenju.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture krajem 2019. završilo je izgradnju osam kilometara nove pruge, koja će puštanjem u rad povezati novu luku Smederevo sa železničkim Koridorom X, ali i sa železarom u Smederevu. Izgradnjom ove pruge značajno će smanjiti upotrebu kamiona koji zagađuju životnu sredinu u Smederevu prolazeći kroz naseljeno mesto i najveći deo robe, odnosno sirovina koje iz luke idu za fabriku čelika, prebaciće se na železnicu kao ekološki prihvatljiviji vid transporta, piše u saopštenju.

Takođe, Ministarstvo sprovodi i projekat izgradnje Terminala za rasute i generalne terete Luke Smederevo, vredan 93 miliona evra, koji će omogućiti da se sadašnja stara luka izmesti iz centra Smedereva, a sadašnja pruga, koja prolazi kroz centar Smedereva, biće ugašena i izmeštena na novoizgrađenu prugu koja je završena prošle godine.

Podsetimo, pokret „Tvrđava pozvao je građane Smedereva da se u subotu, 22. avgusta okupe na protestu tokom koga će, kako je najavljeno, biti blokirana pruga na Keju i gradska Luka. Organizatori su u pozivu naveli da je vreme da građani ustanu protiv zagađenja.

“Dosta je trovanja i ubijanja građana Smedereva. Nećemo da ostajemo bez najmilijih da bi Kinezi punili svoje džepove! Zdravlje nas i naše dece je u pitanju! Imamo pravo na čist vazduh! Ako sada ne dignemo glas, onda zaslužujemo da nas gaze i ubijaju. Građani biraju”, stoji u pozivu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare