Foto:Pokret Tvrđava

Tri nedelje nako što je pokret "Tvrđava" objavio snimke crnog praha koji je prekrivao kuće i dvorišta u Smederevu, i nakon intervencije nadležne inspekcije, iz ovog pokreta tvrde da je situacija i dalje ista. Zbog toga je za sutra u 18 sati zakazan protest ispred smederevske luke iz koje Železara istovaruje trošnu rudu.

Pokret „Tvrđava“ je krajem jula objavio snimke crnog praha poreklom iz smederevske Železare koji je prekrio kuće, dvorišta i useve u okolnim selima. Tim povodom je kontaktirao i Ministarstvo za zaštitu životne sredine i republičku inspekciju, koja je izašla na teren.

Povezane vesti:

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan je 2. avgusta naveo da je država reagovala i da je utvrđeno da crni prah potiče od specifične rude – siderit, čija su svojstva takva da se njenim pomeranjem stvara prašina koju vetar raznosi.

„Republički inspektor je odmah reagovao, jer je reč o neposrednoj opasnosti po zdravlje ljudi. Doneto je rešenje kojim je inspektor privremeno zabranio odlaganje rude do ispunjavanja uslova koje moraju da obezbede da bi se rasejavanje zaustavilo“, rekao je Trivan tim povodom.

Međutim, Nikola Krstić iz pokreta „Tvrđava“ tvrdi da je, po pitanju zagađenja, situacija u tom grad i dalje nepromenjena.

„Imamo opet mnogo snimaka gde se vidi taj oblak crne prašine. Imamo neke snimke iz same fabrike koje su nam slali ljudi“, kaže Krstić za Nova.rs.

Tvrdi da, iako je pokret tražio, nije dobio izveštaj inspekcijskog nadzora nad Železarom.

“Iz saopštenja smo mogli da vidimo da je inspekcija zabranila istovar rude noću, ali istovar te rude se preko dana radi”, kaže Krstić.

Objašnjenje inspekcije, po kom je istovar dozvoljen samo preko dana zbog, zbog povoljnijih vremenskih uslova, kako kaže, niko ne razume.

“Oni i dalje koriste tu tursku, jeftiniju rudu koja je neverovatno prašnjava”, objašnjava on i dodaje:

“Ta rudna prašina, taj crni prah pada neverovatno intezivno. Kad vam se nađe na rukama ne možete lako da je operete čak i kad ruke trljate sapunom. Prašina se tako neobično presijava, očigledno da tu nešto nije u redu”, tvrdi on.

Foto:Pokret Tvrđava

Napominje da je pokret „Tvrđava“ uzorke prašine već odneo u laboratoriju i čeka nalaze koji će pokazati koliko je ona opasna.

Za sutra najavljen protest

Objašnjava da je zbog ove situacije, ali i višedecenijskog zagađenje koje ljudi u Smederevu i okolini trpe zbog Železare za sutra, u 18 časova, zakazan je protsest na smederevskom keju, kod luke u centru grada, iz koje se istovaruje pomenuta ruda.

Navodi da je u pitanju građanski protest, koji je on kao predstavnik pokreta „Tvrđava“ samo formalno, prilikom prijave, preuzeo na sebe.

Protest je, kako kaže, nazvan „Za svu decu“, jer se životna sredina tiče građana cele Srbije, ne samo Smedereva.

Foto:Pokret Tvrđava

Predsednik inicijativnog odbora Stranke Slobode i Pravde (SSP) Smederevo Nikola Beronja, koji je jedan od organizatora protesta, kaže za Nova.rs da je sinoć održan sastanak na kom su definisani sledeći zahtevi protesta:

  1. Stavite filtere za prečišćavanje na Železaru
  2. Hitno izmestite luku iz centra grada
  3. Obustavite korišćenje kancerogene rude iz Turske
  4. Uklonite brda šljake
  5. Objavite stopu obolelih od malignih bolesti u Smederevu i mestima Vranovo, Ralja i Radinac, koja su najugroženija.

Beronja navodi da su na sastanku, osim građana, prisustvovali predstavici pokreta Tvrđava i o on, kao predstavnik SSP-a.

Povezane vesti:

„Zagađenje u gradu je došlo do ekstremnih granica i praktično je neizdrživo. Pored toga i način na koji do tog zagađenja dolazi i odnos vlasti i investitora iz Kine prema tome je neprihvatljiv“, kaže Beronja i poziva sve građane, organizacije i političke partije da im se sutra pridruže na protestu.

Organizatori protesta najavili su i sutrašnje govornike, među kojima će biti: Aleksandar Jovanović Ćuta ispred pokreta Odbranimo reke Stare planine, Savo Manojlović, predsednik Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti, Nikola Krstić iz pokreta „Tvrđava“ iz Smedereva i Irena Živković, aktivistkinja iz Bora.