Crna prašina u Smederevu: Železara krivi novu rudu i vetar

Društvo 31. jul. 202014:42
Podeli:
Foto: Printscreen/Twitter/Pokret Tvrđava

Pokret "Tvrđava" optužio je smederevsku železaru za "ekološki terorizam" zbog ispuštanja crnog praha, a kompanija HBIS Group Serbia odgovara da je do toga došlo zbog pretovara rude, i tvrde da su zbog toga pojačali mere prevencije za suzbijanje prašine.

„Ogromna količina crnog praha koji je emitovala smederevska železara je pao na okolinu, ljudima su prekrivene kuće, dvorišta i usevi! SVE JE CRNO!“, objavio je sinoć Pokret “Tvrđava” iz Smedereva na svojim profilima na društvenim mrežama, uz ocenu da se radi o ekološkom terorizmu.

Na naše pitanje kako je došlo do incidenta koji su opisali Smederevci, kompanija HBIS Group Serbia odgovorila je da se prašina pojavila usled pretovara rude.

„HBIS Serbia je 24. jula 2020. godine krenula sa upotrebom aglorude novog dobavljača iz Turske, koja je sitnije strukture od do sada korišćene. Iz ovog razloga, pored postojećih mera koje HBIS Serbia inače sprovodi, propisane su nove mere prevencije za suzbijane prašine.

Pojačana kontrola pretovara, kao i dodatno kvašenje pri manipulaciji ovom rudom pokazali su rezultat, ali u noći između 29. i 30. jula, dogodio se incident usled promene meteoroloških uslova (pada pritiska i vetra), kada je došlo do širenja prizemne prašine ka najbližim kućama“, kažu za Nova.rs u pisanom odgovoru.

Pročitajte još:

„HBIS Serbia je, odmah po dobijanju saznanja o ovom problemu pojačala sve mere, kako bi eliminisali prizemnu prašinu, koja ima mogućnost razvejavanja pri određenim meteorološkim uslovima.

Pored toga, istovar ove aglorude vršiće se ubuduće samo tokom dana, kako bi praćenje meteoroloških parametara koji mogu uticati na širenje prašine, bilo najbolje“, obećavaju u Železari.

Podsetimo, Pokret „Tvrđava“ saopštio je da su kontaktirali Ministarstvo ekologije i Republičku inspekciju, a koordinator Pokreta Nikola Kolja Krstić podelio je snimak crne prašine uz komentar da se „prema nama ponašaju kao da smo pacovi, a ne ljudi“.

Pokret „Tvrđava“ smatra da su obezbedili dovoljno materijala i za Tužilaštvo, a korisnici društvenih mreža ovim povodom su ukazali na studije koje govore o korelaciji zagađenja sa širenjem epidemije koronavirusa, pa su pozvali i ambasadorku Kine Čen Bo da reaguje.

Kvalitet vazduha u Srbiji inače je – nepoznanica.

CINS je nedavno objavio da realna slika i ne može da se utvrdi, pošto se obim merenja zagađenja stalno smanjivao, tako da je od 2014. do kraja 2018. većina podataka sa stanica za merenje kvaliteta vazduha bila neupotrebljiva.

Komentari

Vaš komentar