Foto: N1

Radnici sve tri smene u fabrici "Jura" u Nišu odbili su danas da nastave rad nakon što su saznali da je dvoje njihovih kolega obolelo od koronavirusa, javlja Radio Slobodna Evropa (RSE).

Posle tri sata stajanja ispred fabrike poslovodstvo „Jure“ radnicima je dostavilo proglas u kome ih obaveštava da fabrika posluje sa gubitkom zbog novonastale situacije i da je primorana da organizuje minimum procesa rada. Radnici su u proglasu pozvani da se vrate na posao i rečeno im je da će im biti obezbeđena adekvatna zaštita, navodi RSE.

„Prema onima koji odbiju da se vrate u fabriku, kompanija će postupiti prema pravilniku“, poručeno je u proglasu radnicima.

Radnici sve tri Jurine fabrike u Srbiji – u Rači, Leskovcu i Nišu, pobunili su se zbog neadekvatnih uslova za rad tokom pandemije koronavirusa.

#related-news_1

Radnici u Rači, dva dana su odbijali da uđu u fabriku, a juče je postignut dogovor između menadžmenta, sindikata i opštinskog Kriznog štaba, da se od danas organizuje minimum procesa rada uz poboljšanje higijenskih uslova u fabrici.

U leskovačkoj „Juri“ koronavirus potvrđen je kod sedmoro radnika, dok je 300 njih u izolaciji, potvrdio je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović , a sa menadžmentom je takođe postignut dogovor da od 2.800 zaposlenih, organizuju proizvodnju u kojoj će biti angažovano 200 ljudi.

Zbog pandemije korona virusa, sve tri Jurine fabrike su obustavile proizvodnju od 26.marta do 06.aprila.
Radnici u Rači i Leskovcu pobunili su se zboga straha od širenja virusa i postigli dogovor da se u tim fabrikama organizuje minimum procesa rada.

Fabrika u Nišu, prema saznanjima portal Nova.rs, posle kolektivnog prekida proizvodnje, dva dana je radila po ustaljenim smenama, a danas su se i niški radnici ove južnokorejske fabrike pobunili.