Raniji protest u Juri zbog nepoštovanja epidemioloških mera Foto: Aleksandra Petrović

Predstavnici zaposlenih i menadžmenta kompanije Jura u Rači postigli su sporazum da fabrika sutra nastavi sa radom, ali sa smanjenim kapacitetom u dve smene.

Dogovor je usledio nakon što su epidemiolozi Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu obišli proizvodne pogone i naložili mere zaštite infekcije kovidom 19. Predsednik sindikata Nezavisnost u fabrici u Rači Saša Marković rekao je FoNetu da će od sutra Jura raditi u dve smene i da je broj radnika na proizvodnim linijama prepolovljen kako bi se obezbedili propisani uslovi. Radiće se u dve smene sa po 200 radnika, uz maksimalno poštovanje mera zaštite.

Pročitajte još:

Menadžment je prihvatio zahteve radnika i epidemiologa da svi zaposleni rade sa maskama i rukavicama, da svi moraju poštovati propisano odstojanje, i što je izuzetno važno na proizvodnim trakama, za jednim montažnim stolom biće samo jedan radnik, rekao je Marković. On je kazao da će i autobuski prevoz ubuduće biti organizovan uz maksimalno poštovanje propisanih mera. Pre ulaska u autobus radnici će dobijati maske i rukavice, a u autobusu ne sme biti više od 20 ljudi, kako ne bi sedeli jedan pored drugog već jedan radnik na dva sedišta, kazao je Marković. Radnici prve smene jutros su se okupili u krugu fabrike, ali su odbili da uđu u halu, tražeći rešavanje rada u uslovima vanrednog stanja zbog opasnosti od širenja korona virusa.

Oni su poručili da su im radna mesta na maloj udaljenosti i da na posao dolaze u prepunim autobusima iz neekoliko opština i gradova u kojima su registrovani slučajevi infekcije virusom kovid 19. Zaposleni su i juče pre podne odbili da uđu u fabriku i nastave proizvodnju posle isteka plaćenog odsustva zbog korona virusa od 26. marta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram