Sunčan dna, lepo vreme Beograd
Ilustracija Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Grupa od oko 10 članova i pristalica Udruženja osoba sa invaliditetom Srbije održala je danas ispred sedišta Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja protest, tražeći da se omogući članovima njihovih porodica da im budu personalni asistenti i gerontodomaćice i da imaju primanja za to.

Zatraženo je, takođe, da svi autobusi u gradskom prevozu u Beogradu i drugim većim gradovima imaju hidrauličke platforme za invalidska kolica, da to isto bude i u domovima zdravlja u svim mestima, a da se za sve osobe sa invaliditetom omogući besplatan prevoz.

Predsednik tog udruženja Branko Jokić rekao je da 90 odsto od oko 100 članova nije moglo da dođe na protest, jer nemaju obezbeđen prevoz, pošto za 12 godina nije odgovoreno na njihov zahtev da svako udruženje osoba sa invaliditetom dobije po jedan kombi.

Jokić je ukazao da svaka nova vlast kada dođe, traži od udruženja da potpišu sporazum o saradnji, i to čine ne zbog koristi građana, nego iz svog interesa, i „ta lojalna udruženja su plaćena i potkupljena da ćute“.

On je ukazao da im je iz resornog ministarstva 2015. godine obećano da će uvažiti njihove zahteve, ali ne da to nije ostvareno, nego su čak i ukinuti neki projekti.

Jokić je zamerio medijima što ne prate njihove aktivnosti, nego „samo idu na koktele Ministarstva i lojalnih udruženja“, posebno prozvao RTS, Pink i televiziju Prva što nisu došli da proprate današnji skup.

Njih je potom primila državni sekretar u Ministarstvu Stana Božović, čime je ispunjen jedan od zahteva, da razgovaraju sa nekim od funkcionera, a ne sa sekretaricama.

BONUS VIDEO – Problemi birača sa invaliditetom

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar