Nekoliko stotina građana Obrenovca okupilo se večeras ispred zgrade opštine jer grad već dva dana nema grejanje. Protest su organizovali opštinski odbor Demokratske stranke, Narodne stranke i Stranka slobode i pravde, a ljutiti građani su zviždali u pištaljke i skandirali "ostavke, ostavke". Oni su dali ultimatim predstavnicima opštine i javnim preduzećima da do sutra obezbede grejanje za sva domaćinstva ili da podnesu kolektivne ostavke.

Predsednik Opštinskog odbra DS Dragan Gavrilović rekao je da su se građani okupili zbog energetske situacije u tom gradu.

Prema njegovim rečima, pre dva meseca nadležni su im rekli da je sitaucija u EPS-u sigurna, odnosno „da je što se tiče našeg toplovoda i grejne sezone sve obezbeđeno“.

„Nažalost, juče je pao prvi sneg i nastupio je kolaps jer mi nemamo ni grejanje, nismo imali ni vode, nema struje, a sela u obrenovačkoj opštini nemaju struju ni dan danas“, istakao je Gavrilović za TV MAG.

Gavrilović je naglasio da su se građani okupili da daju ultimatum predstavnicima opštine.

„Tražimo da do sutra, u 18 časova, obezbede toplotnu energiju za sva domaćinstva Obrenovca inače tražimo da podnesu kolektivnu ostavku i direktor JP ‘Toplovod’ i direktor EPS-a i predsednik opštine jer tim lažima se jednom mora stati na put. Tek je počela zima, šta da očekujemo do kraja“, naveo je on.

Potpredsednica OO SSP Slavica Jeftić kaže da je svima poznato da je ceo Obrenovac bez grejanja, poneki delovi i bez struje i to većinom seoske mesne zajednice, a neprohodni su im i putevi.

„To znači da Obrenovac nije pilot program kako preživeti u ovakvim uslovima. Znamo da u gradu ima trudnica i male dece, bolesnih i starih  ljudi, smatramo da celokupno rukovodstvo opštine i Elektroprivrde treba da podnese ostavke“, naglasila je ona za TV MAG.

Protest ispred opštine podržali su i predstavnici Narodne stranke koji su takođe zatražili ostavke predsednika opštine Miroslava Čučkovića, kao i funkcionera javnih preduzeća „Toplovod“ i „Vodovod“ i direktora EPS-a Milorada Grčića.

„Oni su glavni krivci za ovo što se dešava poslednjih dana u Obrenovcu zato što nemamo struju, nemamo grejanje i vodu. To nije situacija samo ova dva dana. Milorad Grčić je morao da zna da dolazi zima i da će pasti sneg. Zašto nemamo ugalj“, upitao je Aleksandar Krstić iz Narodne stranke.

Predsednik IO DS Srđan Milivojević  je rekao da je ispred opštine nekoliko stotina građana Obrenovca koji s pravom protestuju zato što nema grejanja.

„Prosto je neshvatljivo da u Obrenovcu koji ima Termoelektranu neko kaže da neće biti grejanja nekoliko dana zato što u TENT-u nema dovoljno uglja i mazuta. Prosto je neshvatljivo da je grad, koji se nalazi nekoliko desetina kilometara od Lazarevca i Kolubare, ostavljen usred zime po ovakvom snegu bez grejanja“, istakao je Milivojević.

Podsetimo, već dva dana Obrenovčani su bez grejanja i vode, a neki delovi grada i bez struje. Nastava u školama je obustavljena, a kada će se čitava situacija razrešiti  još uvek nije poznato.

Direktor EPS Milorad Grčić rekao je da ekipe neprestano rade na otklanjanju problema koji su u nedelju nastali usled snega, mraza i zastoja u bunkerima, jer je trenutno na raspolaganju ugalj najgoreg mogućeg kvaliteta, dok je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović danas u Obrenovcu rekla da je sada kriza i  da „stvarno ne želi da govori da li je nešto moglo ovako ili onako, da li je neko odgovorniji manje ili više, to se u ovom trenutku ne razmatra“.

„Kad budemo sve završili, možemo da pričamo da li je moglo drugačije ili ne“, rekla je Mihajlović .

BONUS VIDEO: Rakovica – sneg preti da obruši drveće

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare