Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je deponiju „Duboko“ u Užicu, gde pripadnici štaba za vanredne situacije uz pomoć vatrogasaca gase požar, zbog koga je Užice proglasilo vanrednu situaciju na tom delu teritorije, saopštilo je resorno ministarstvo.

Ona je lokaciju obišla sinoć zajedno sa načelnikom Sektora za vanredne situacije MUP-a Lukom Čaušićem i gradonačelnicom Užica Jelenom Raković Radivojević, nakon čega je prisustvovala sednici štaba za vanredne situacije da bi se utvrdili naredni koraci.

„Trudimo se da svi budemo maksimalno angažovani kako bi se požar što pre lokalizovao. Ovakve scene i situacije moraju da postanu prošlost u Srbiji. Vlada Srbije intenzivno radi na tome da što pre modernizujemo regionalne i reciklažne centre širom Srbije. ‘Duboko’ je svakako prioritet, ali je i najkompleksniji projekat koji zahteva obimne radove, posebno imajući u vidu da će se, dok se radovi izvode, i dalje odlagati otpad na ovoj lokaciji“, rekla je ministarka.

Podsetila je da je Ministarstvo u 2021. godini već uložilo 96 miliona dinara kako bi se proširilo telo deponije, uradila stabilizacija i sprečilo nastajanje klizišta, a uz projekat čija realizacija uskoro kreće, mogućnost novog požara i zagađenja biće svedena na minimum.

„U najkraćem roku krenuće se u odabir izvođača, a nakon toga sledi projektovanje koje ćemo nastojati maksimalno da skratimo. Zamolićemo i kreditore da ubrzaju svoje procedure, kako bismo što pre mogli da krenemo sa radovima. Po realizaciji projekta, vek trajanja deponije biće najmanje 20 godina“, rekla je Vujović.

Dodala je da je u Užice došla kako bi se na terenu uverila da ima dovoljno mehanizacije.

„Moramo da radimo brže i da saniramo ovu situaciju što pre. Čeka nas veliki posao kako bi ‘Duboko’ postalo regionalni centar po evropskim standardima i najmoderniji centar u ovom delu Srbije“, rekla je ona.

Zahvalila je pripadnicima MUP-a i štabu za vanredne situacije koji su na terenu, vatrogasnim ekipama, lokalnim samoupravama, kao i privatnim putarskim preduzećima koja su svoju mehanizaciju usmerila u Užice, kako bi požar što pre bio ugašen.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare