prof. Miroslav Dramićanin i MIlica Pavkov Hrvojević
prof. Miroslav Dramićanin i MIlica Pavkov Hrvojević Foto: Privatna arhiva/prof. Lazar Lazić

Uprava Prirodno-matematičkog fakulteta u Novom Sadu, na čelu sa dekanicom Milicom Pavkov Hrvojević, očigledno ne preza ni od čega, samo da na konkursu za redovnog profesora prođe ‚njihov‘ čovek, a njeni komentari su sramota, kaže za Nova.rs naučnik i fizičar prof. dr Miroslav Dramićanin. On time odgovara na komentar dekanke, koji je stigao nakon njegovog prigovora, jer je na konkursu za redovnog profesora upisan kao kandidat koji je odustao, iako se on i dalje bori za to mesto. Svoju reakciju objavio je i na Tviteru, ali i na našem portalu, posle čega je dekanka iznela niz tvrdnji protiv njega.

„To su ljudi koji misle da Univerzitet postoji zbog nastavnika, a ne zbog studenata, kojima treba da prenosimo znaje i da unapređujemo nove generacije. Meni je interes studenata na prvom mestu“ naglašava prof. Dramićanin.

Pročitajte još:

Reakcija dekanice PMF-a, na tekst objavljen na Nova.rs, u kojem je prof. Dramićanin izneo svoje kritike na račun ove visokoškolske ustanove, između ostalog, sadržala je i sumnju u njegovu vezu sa profesorom Dragoslavom Petrovićem, bivšim pokrajinskim sekretarom za nauku.

„Ne znam kako dekanicu nije sramota da postavlja pitanje kakve su moje veze sa penzionisanim profesorom Petrovićem. Taj čovek ni o čemu ne odlučuje, nema veze sa fakultetom, a ja jesam prijatelj sa njim i sa svima, to nema nikakve veze sa ovim konkursom. Mene zanima kakva je njena veza kao dekanice morala da bude, da bi bila postavljena i za predsednicu Komisije. Takođe, moram da napomenem i da imam informaciju da je drugi član Komisije njena venčana kuma, pa su svi povezani kao crevca na tom fakutetu, bez trunke akademske čestitosti, a ona postavlja meni pitanja! To je zaista sramno!“ naglašava profesor Dramićanin.

Sa fakulteta su profesoru zamerili i da je njegova prijava na konkurs sukob interesa.

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

„Nisam ja u sukobu interesa, jer da je tako ne bih ovo radio. Da sam primljen na to mesto otišao bih sa svog redovnog posla i ostao da radim kod njih. Radim na Institutu Vinča, koji je član Univerziteta, a profesor sam i na doktorskim studijama na Fizičkom fakultetu u Beogradu, a to su sve zajedničke studije, pa kako onda mogu da budem u sukobu interesa na istom Univerzitetu?“ pita profesor.

Takođe, dekanica je naglasila da profesor nije stručan za oblast za koju se prijavio.

„Izabran sam za redovnog profesora na Fizičkom fakultetu u Beogradu na doktorskim studijama, pa kako onda nisam stručan? Bio sam pet godina član matičnog naučnog odbora za Fiziku pri Ministarstvu prosvete i nauke, sve do januara ove godine. U Beogradu sam redovan profesor na objedinjenim doktorskim studijama pri Univerzitetu, a povrh svega sam i kod njih na PMF-u u Novom Sadu bio nastavnik na doktorskim studijama, odnosno gostujući profesor. Oni mene dobro poznaju. Ove godine nije bilo doktoranata za moju oblast, pa sada ne predajem tamo“ ispričao nam je prof. Dramićanin.

Dopis da je profesor predao nepotpunu dokumentaciju za konkurs, poslat mu je poštom sa fakulteta, ali do njega nikada nije stigao.

„Na PMF-u me svi znaju, imaju moj broj i mejl adresu. Ne razumem zašto me nisu pozvali ako postoji problem ili poslali mejl, da budu sigurni da mi je javljeno. Nisu to uradii, jer problema nema, sva dokumentacija je predata – kompletno! A dopis koji su navodno meni poslali, adresiran je na Milana Radovića, koji je primalac pošiljke. To je ime drugog kolege, iz Švajcarske, koji se takođe javio na konkurs i za koga kažu da mu nedostaje neka dokumentacija. Postoji pošiljka pod brojem koji navodi dekanica, ali poštar nije mogao da je uruči i ona je vraćena. Znaju da nisam primio tu pošiljku, a napisali su da sam odustao jer nisam dostavio dodatna dokumenta. Treći kolega koji se prijavio je kod njih zaposlen kao vanredni profesor, a sada hoće da bude redovni i izgleda je samo on predao kompletnu dokumentaciju“ ironično kaže profesor.

Foto: PMF Novi Sad

Departman za Fiziku u Novom Sadu ima Komisiju za izbor, ali ne i konkursnu komisiju.

„Oni definišu svoje pravilnike, a zaboravljaju šta zakon nalaže. U javnim službama piše kako se sprovodi konkurs, ali njih to ne zanima, ta praksa traje 20 godina. Sada dele lekcije meni, koji sam prošao sve procedure u svim većima i odborima. I umesto da je na moj prigovor odgovorilo Veće, odbila ga je ta ista Komisija, koja odlučuje o svemu. Oni misle da mogu da rade šta hoće, ali ovo mora jednom da se prekine“ naglašava prof. dr Dramićanin.

Podsetimo, profesor Dramićanin prijavio se na konkurs za redovnog profesora na PMF-u u Novom Sadu na depratmanu za Fiziku, sa ciljem da proveri da li će proći i da pokaže kako izgleda proces nameštanja konkursa i katastrofalno stanje u kojem se nalazi visoko obrazovanje u Srbiji. On je inače zaposlen na Institutu za nuklearnu nauku u Vinči i redovni je predavač na doktorskim studijama na Fizičkom fakultetu u Beogradu, a njegovo ime se nalazi među prvih 10 na Stanford listi najboljih naučnika sveta.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare