Rektorat Univerziteta u Beogradu Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

"Predlog Rektorskog kolegijuma koji je usvojen na Senatu i sada odluka Saveta Univerziteta u Beogradu da svi direktori naučnih instituta, članica UB, uz upravnika Univerzitetske biblioteke postanu članovi Senata je, po mom mišljenju, brzopleta i nepromišljena", kaže za Danas Željko Tomanović, profesor Biološkog fakulteta u Beogradu i bivši dekan ove visokoškolske ustanove.

Na pitanje kako komentariše to što je predlog izmene Statuta pre Saveta podržao jednoglasno i prošireni rektorski kolegijum i Senat, Tomanović kaže da je razgovarao sa nekim dekanima, koji su mu rekli da „nisu dobro promislili“ kada se to našlo na dnevnom redu.

„Na ovaj način se dodatno urušava autonomija Univerziteta u Beogradu, jer sve direktore instituta postavlja Ministarstvo prosvete. Senat je pre nekoliko godina u sličnom sastavu odbio skoro jednoglasno tu inicijativu iz navedenih razloga. Zaista ne znam šta se to u međuvremenu promenilo da su oni koji su bili protiv, sada za to. Jedan broj direktora instituta zaista zaslužuje te pozicije i verovatno bi bili izabrani i u slučaju da ih biraju sami zaposleni. Međutim, ko može da predvidi šta će se dešavati u budućnosti? Možda se nekome u ovom trenutku čini da je to dobro rešenje, ali videćemo šta će biti za pet ili 10 godina“, navodi Tomanović.

On ukazuje da Univerzitet ima velike probleme u katastrofalnom finansiranju od strane države, uslovi nastave i naučnoistraživačkog rada su loši, infrastrukturni problemi mnogih fakulteta i naučnih instituta su evidentni, sistem izbora u zvanje je prevaziđen… a uprava Univerziteta, po njegovom mišljenju, pokreće ovako nepotrebne i štetne teme za Univerzitet, ne sagledavajući moguće negativne posledice u budućnosti, piše Danas.

BONUS VIDEO Dekanka Ekonomskog fakulteta: Školarine usklađujemo sa stopom rasta inflacije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar