Foto: Shutterstock/bibiphoto

U iščekivanju Kriznog štaba i konačne odluke o početku i trajanju zimskog raspusta, roditelji i đaci su i dalje zbunjeni. Od epidemiologa i članova Kriznog štaba čuli smo više različitih predloga kojima bi raspust trebalo da bude produžen ili pomeren. Prema zvaničnom kalendaru raspust tbi rebalo da počne 31. decembra, ali među roditelje i đake pometnju je uneo predlog da zimski odmor počne već 15 decembra i da traje seve do srpske Nove godine koja se dočekuje 13. januara. To bi značilo duži raspust i nadoknadu časova - nastavnici ukazuju da to predstavlja potencijalni problem za male i velike maturante kojima bi u tom slučaju trebalo da pudu pomereni datumi polaganja završnih ispita i upisa u srednje škole i na fakultete.

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije, u izjavi za Novu, podseća da je već bio produžen jesenji raspust i da su to dani koje treba nadoknaditi.

„Imamo već za nadoknadu tri dana, toliko je produžen jesenji raspust“, podseća Janković.

Ona smatra da bi cilj trebalo da bude da se na raspust ode po zvaničnom planu i da on traje od 31. decembra do 24. januara.

„Treba svi da se potrudimo da što duže traje redovna nastava. Izgubili smo već puno i dana i lekcija. Najugroženiji su mali i veliki maturanti, svako produžavanje školske godine nanosi direktnu štetu njima. Ako oni ostanu nedelju dana duže u školi, oni imaju toliko manje dana za pripremu i za odabir škole i fakulteta“, konstatuje Janković.

Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon upozorava da bi đaci trebalo da odu na raspust pre nego što naši građani iz inostranstva počnu da se vraćaju u Srbiju za praznike.

Kon se osvrnuo i na saopštenje Svetske zdravstvene organizacije da će do marta 2022. godine još 700.000 ljudi širom Evrope preminuti od posledica kovida.

Oglasio se i ministar Branko Ružić

Komentarišući izjave lekara iz Kriznog štaba za borbu protiv korona virusa o potrebi pomeranja početka raspusta na sredinu decembra, Ružić je apelovao da se odluke o tome ne donose u medijima već na sednici štaba.

„Zimski raspust u Srbiji počinje 31. decembra i završava se 24. januara, s tim što u Vojvodini počinje 24. decembra. To piše u našem kalendaru. Što se mene tiče, raspust počinje kada sam rekao, mada se možemo prilagoditi“, kazao je ministar, a prenose mediji.

Moguće modele za početak i trajanje raspusta prethodno je izneo epidemilog i član Kriznog štaba Branislav Tiodorović.

„Po prvom modelu, raspust bi počeo 15. decembra i obuhvatio bi i katolički Božić, a trajao bi do iza pravoslavnog Božića. Drugi predlog je da raspust počne pred katolički Božić (25. decembar), dakle malo kasnije i da traje možda do iza 13. januara.

U svakom slučaju, zvanična odluka o početku i trajanju zimskog raspusta biće doneta na narednoj sednici Kriznog štaba. Kako je ranije najavljeno ta sednica očekuje se tokom ove nedelje, ali još nije zvanično zakazana.

Bonus video: Himna za početak školske godine

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare