Krizni stab
Branislav Tiodorović, Sednica Kriznog štaba Foto:Dragan Mujan/Nova.rs

Jesenji raspust je bio produžen, roditelji i đaci sada isčekuju i pitaju se koliko će trajati i kada će početi predstojeći zimski raspust. Jedna od mogućnosti je da zimski odmor za đake, umesto 31. decembra, počne već 15. decembra i da traje sve do srpske Nove godine, koja se dočekuje 13. januara. To za Nova.rs potvrđuje član Kriznog štaba Branislav Tiodorović. On detaljno objašnjava tri modela za zimski raspust i početak drugog polugodišta.

On objašnjava koji su sve scenariji u igri kada je u pitanju odlazak đaka na zimski odmor i drugo polugodište – postoje tri solucije.

„Ima predloga da raspust počne već od 15. decembra, time bismo obuhvtili praznični period za vernike koji slave po katoličkom kalendaru. Katoločki Božić je pre Nove godine, imaćemo tada verovatno i naše ljude koji žive i rade u Zapdnoj Evropi, a dolaze kod nas baš u tom periodu. Mogućnost je da, zbog svega toga raspust potraje iza pravoslavnog Božića ili Srpske Nove godine“, kaže Tiodorović.

Prema njegovim rečima, druga mogućnost je da raspust počne nešto kasnije, pred Novu godinu, da se obuhvati taj praznični period. Prema tom scenariju bi prvi radni dan bio iza Božića.

Tiodorović napominje i da je Treća mogućnost da nastavnici i ljudi iz prosvete daju svoj sud o raspustu i trajanju polugodišta, pošto se, primećuje naš sagovornik, sve odluke lome preko njihovih leđa.

„Treća solucija je da nastavnici daju najbolja rešenja i sud, da vide kako će da uklope završetak polugodišta i davanje ocena“, kaže Tiodorović i dodaje da prosvetarima treba dati prostor da se pripreme i organizuju.

Sve zavisi od epidemiološke situacije, ipak, ukoliko raspust bude duži, Tiodorović ima apel za roditelje.

„Da se to ne iskorosti za odlazak u planine i banje, šta smo onda uradili? To je teško sprečiti, ali bi barem trebalo kontrolisati. Skijališta ne bi trebalo da rade bez stroge kontrole“, kaže Tiodorović.

On smatra da bi predstojeći period trebalo iskoristiti za vakcinaciju, posebno mladih i radno aktivnog stanovištva. Sednica Kriznog štaba nije zakazana, ali naš sagovornik očekuje da bi ona mogla da se održi naredne nedelje.

Aktuelni kalendar

Kako stvari sada stoje zimski odmor za đake kreće 31. decembra a drugo polugodište 24. januara.

U Vojvodini će datumi biti nešto drugačiji i na zimski raspust đaci odlaze 24. decembra. Osnovci se vraćaju na nastavu 17. januara, a srednjoškolci 10. januara 2022 godine.

Najverovatnije ćemo morati da primamo i četvrtu dozu

Naš sagovornik poručuje da je očekivano da na proleće razmatramo mogućnost za četvrtu dozu.

„Ne samo u Srbiji, već će ceo svet i razvejene madicine širom sveta to morati da stave na dnevni red. Najverovatnije je da do šest meseci traje neka vrsta zaštite. To bi bilo drugačije kada bi se vakcinisao veći broj ljudi, onda bismo verovatno imali i dužu zaštitu, jer se ovako virus održava i mutira”, poručuje Tiodorović.

Bonus video: Branislav Tiodorović o vakcinaciji i zaražavanju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare