Upis u srednje škole je završen, a učenici koji se još uvek nisu "smestili" tamo gde žele, imaće za to priliku u drugom upisnom krugu u avgustu. Ovaj upisni rok bio je iznenađenje za pojedine profile u stručnim školama, pa je tako Građevinsku školu na Zvezdari, smer za keramičare upisalo čak 23 učenika, što je duplo više nego prošle godine kada ih je bilo samo 11. Direktor škole Rade Zejak kaže za Nova.rs da prijatno iznenađenje čine i odeljenja električara koje je ove godine skoro popunjeno, kao i dekoratera. Oni će se od septembra konačno odvojiti od keramičara u posebno odeljenje, jer ima dovoljan broj đaka. S druge strane, interesovanje za montera suve gradnje je veoma slabo, kao i za tesare, zidare i armirače kojih je ove godine samo dvoje, a zbog izuzetno malog broja učenika, oni će, nažalost, biti usmereni na druge profile.

Iako su budući srednjoškolci mogli i elektronski da se upišu, u prostorijama Građevinske škole na Zvezdari tokom dana upisa bilo je dosta učenika.

Prema rečima direktora škole Radeta Zejaka, ova upisna godina je definitivno bolja od prošle, kada je interesovanje učenika za pojedine obrazovne profile bilo izuzetno slabo.

„Na određenim smerovima je primetno uvećanje učenika po odeljenjima više od sto odsto, tako da, na primer, na smeru električara prošle godine smo imali 11 prijavljenih učenika, a sada ih je 23. To je jako dobar broj zainteresovane dece. Što se tiče keramičara, i kod njih je osetno veći broj, tako da i njih sada ima duplo više nego prošle godine. Drago mi je zbog toga jer posao keramičara je zlata vredan“, ističe direktor.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Prosečna plata keramičara kreće se između 2.000 i 3.000 evra. To je i potvrdio profesor Mileta Petrović koji predaje praktičnu nastavu učenicima koji se školuju za keramičara u Građevinskoj školi na Zvezdari.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nažalost, keramičara nema ni za lek, a prosečna plata koju mogu da zarade je od 2.000 do 3.000 evra. Prošlog septembra, na smer keramičara upisalo se samo 13 učenika, dok je upisna kvota bila 30. Primilo smo malo više od dvadesetoro dece, međutim nekoliko njih se nije pojavilo, neki su se vremenom ispisali kada su shvatili da ovaj zanat nije za njih, pa onih 10 do 15 učenika što ostane čine upravo oni koji zaista hoće da se bave ovim poslom“, ispričao je ranije ovaj profesor za Nova.rs.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Pored smera za keramičare, ogromno interesovanje bilo je i za rukovaoca građevinskom mehanizacijom odnosno za bageriste, kao što je, inače, i svake godine.

„Svima su glavni motiv dobra zarada i velika potražnja za bageristima i ostalim vozačima građevinskih mašina, te ne čudi što je tolika navala na ovaj smer, pa se prijavi duplo više đaka nego što ih se prima. Uvek je puno odeljenje, tako da se ni ove godine upis đaka na ovaj smer nije dovodio u pitanje“, naglašava direktor.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Dodaje da je zadovoljan zbog budućih dekoratera kojih će od septembra u ovoj školi biti čak sedamnaest.

„To je sjajno, znatno ih je više nego prethodne godine kada smo morali da spajamo keramičare i dekoratere u jedno odeljenje. Sada imamo posebna odeljenja i za jedne i za druge učenike“.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Najveće razočaranje ove godine svakako je mali broj zainteresovanih budućih srednjoškolaca za montere suve gradnje – samo 14 učenika upisalo je ovaj smer, dok su očekivanja i nastavnika praktične nastave na ovom smeru i direktora bila veća.

Profesor na smeru monter suve gradnje Petar Rakas koji je ekipu Nova.rs jednom prilikom ugostio u radionici za montere suve gradnje ispričao je tada da bi nakon završene škole, mogao da zaposli dvesta đaka sa ovoga smera, samo da ih ima.

„Nekada roditelji pomisle da će im deca biti fizikalci, kako najčešće kažu, ali to nije tačno. Učenici monteri suve gradnje uče osnovne radne operacije vezane za suvu gradnju, a to je montiranje spuštenih plafona, pregradnih zidova i obloga od gipsanih ploča u enterijerima. Oni koji se odškoluju za majstore rade stručne poslove i kako vreme napreduje, oni vrlo brzo postaju poslovođe minimum, a preduzetnici vrlo često. Više od 50 mojih nekadašnjih đaka postali su preduzetnici u međuvremenu. Naši đaci brzo prosperiraju i napreduju, njihova plata ide preko 120.000 dinara“, objasnio je profesor.

Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Građevinska škola na Zvezdari je ove godine ponovo pokušala da upiše učenike operatere osnovnih građevinskih radova, odnosno zidare, tesare i armirače, međutim broj đaka je i ove godine mali – samo njih dvoje se prijavilo na ovaj smer.

„Nažalost, kao i prethodnih puta, broj zainteresovanih đaka za ovaj smer je suviše mali, samo njih dvoje, pa će morati da budu usmereni na druge profile. U svakom slučaju, napredak odnosno zainteresovanost đaka za pojedine smerove je evidentna, ali postoji još prostora da radimo na osvešćivanju roditelja u smislu perspektive i budućnosti učenika kroz ovakav vid školovanja gde praktično upisom u ovakvu školu imaju mogućnost zapošljavanja već posle tri godine, sa dobrim zaradama“, objašnjava direktor.

Dodaje da su posebna pogodnost u ovoj školi stipendije i krediti koje učenika mogu da isprate tokom njegovog školovanja.

„Za roditelje koji dolaze iz manjih sredina u Beograd, velika olakšica su učenički domovi, tako da možemo reći da je to ekonomski isplativo za roditelje, školovanje jednog budućeg zanatlije koji ima svetlu budućnost i podršku tokom školovanja“, zaključuje direktor.

BONUS VIDEO: Učenici smer monter suve gradnje u Građevinskoj školi na Zvezdari

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare