užice đetinja
Reka Đetinja, ilustracija Foto: Shutterstock/Martyn Jandula

U Jutarnjem programu Televizije NOVA S „Probudi se“ jedna od tema bila je situacija u Užicu koje je novo žarište korone u našoj zemlji. U gradu na Đetinji za sada nije proglašena vanredna situacija, a iz gradskog štaba za vanredne situacije kažu da će pratiti situaciju. Ipak, uvedene su nove mere – maske su obavezne svuda, pa i na pijaci, ugostitelji kraće rade.

Obavezujuće uputstvo za pridržavanje svih mera zaštite u užicu podrazumeva nošenje maski u prevozu i svuda u zatvorenom, ograničen je rad ugostiteljskih objekata do 22 sata, zabranjene sve sve proslave.

Direktorka Zavoda za javno zdravlje u Užicu kazala je da nadležni tim merama pokušavaju da smanje skupljanje u zatvorenom prostoru jer je to najveći uzrok pogoršanja situacije u Zlatiborskom okriugu.

„Maske treba da se nose svuda, i na pijaci, ugostitelji rade do 22 h, obavezna je distanca od dva metra. Mi imamo 381 obolelog, od 20. juna situacija se drastično pogoršala, a najvieći skok je u Užicu“, kazala je ona i kao uzrok izdvojila maturske proslave, rođendanska slavlja.

Pročitajte još:

„Od samog početka smo govorili da je distanca preventiva, a to se nije poštovalo. Sada je 38 pacijenata u užičkoj bolnici, a četvoro na respiratoru. Simptomi kod većine su srećom lakši i uglavnom je to radno aktivna populacija, ali ako taj sa lakšom slikom prenese zarazu nekom s hroničnom bolešću, to može biti pogubno“, kazala je ona i zaključila da se gradski krizni štab svakodnevno čuje telefonom i da će se sastati ako bude potrebe.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare