Foto:Shutterstock

Skupština Srbije usvojila je izmene i dopune pet zakona iz oblasti obrazovanja, a sindikati prosvetara kritikovali su ovaj potez navodeći da nisu pitani za mišljenje, a ni obavešteni o ovim izmenama. Posebne kritike upućene su na račun kombinovanih odeljenja. Nastavnici se pribojavaju da bi takav način organizacije rada mogao da dovede i do toga da veliki broj nastavnika bude proglašen tehnološkim viškom.

Iz Sindikata obrazovanja Srbije ranije su naveli da će „spajanje“ dva, tri ili četiri razreda u kombinovano odeljenje, zbog uzrasta učenika, prirode planova i programa nastave i učenja, koji se realizuju, nesumnjivo negativno uticati na kvalitet nastave.

Vesna Vojvodić Mitrović iz Sindikata prosvetnih radnika „Nezavisnost“ za „Novu“ kaže da je pitanje koliko je takav model dobar za decu u srpskim školama i upozorava na njegove posledice – tehnološke viškove.

„Ako ću ja predavati srpski jezik i književnost učenicima određenog uzrasta, a moja kolegnica starijim đacima isti predmet, to znači da radimo obe, ali ako se nametne pojedincu da on radi kombinovano sa učenicima različitog uzrasta, onda ‘otpada’ druga osoba“, upozorava Vojvodić Mitrović.

Ona kaže da ne zna koliko bi bili tehnološki viškovi zbog kombinovanih odeljanja, ali dodaje da ne očekuje „neprijatne lomove“ pre izbora naredne godine jer „vlast ne želi da razljuti građane“.

„Ako nam se kaže kako mi stojimo nikad bolje finansijski, pa kako onda nema novaca za nastavnike koji bi mogli u jednom racionalnom i normalnom sistemu da predaju i gde će više njih biti angažovano“, kaže naša sagovornica.

Vesna Vojvodić Mitrović Foto:N1

„Bitno je naglasiti da nije bilo neke javne rasprave koja bi omogućila da se prosvetari uključe u razmišljanje i dopunu dopuna i izmena koje treba da podignu kvalitet našeg sistema obrazovanja i vaspitanja“, rekla je Vojvodić Mitrović.

Ona je podsetila da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno povukao sporni Zakon o eksproprijaciji jer nije bilo javne rasprave.

„Mi kao građani možemo da zaključimo da je to bitno za neke druge oblasti našeg života budući da se makar deklarativno zalažemo za to da je obrazovanje ključ naše budućnosti, tako da mislim da je stvar ovde jasna“, kaže naša sagovornica.

Vojvodić Mitrović ističe da su zakonske novine „nedovoljno usmerene ka kvalitativnim pomacima“.

Ona je istakla da je trebalo smanjiti broj učenika po odeljenjima po gradskim sredinama, naročito po gimnazijama, gde je znatno više nego 30 učenika.

Tu je rad daleko od kvalitetnog i to demotiviše i učenike i nastavnike, jer je nemoguće u takvim okolnostima valjano funkcionisati, ocenjuje Vojvodić Mitrović.

Janković: Kako da nastavnik za 45 minuta predaje padeže petacima i analizira neko delo sa sedmacima

Jasna Janković iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije navodi za Nova.rs da kombinovana nastava nije bila predmet razgovora sindikata sa Ministarstvom prosvete i dodaje da se oni svakako ne bi saglasili sa tim izmenama.

Ona ističe da kombinovano predavanja za predmetnu nastavu nije poznato na ovim prostorima i dodaje da samo u seoskim sredinama i školama sa manjim brojem učenika imamo situaciju da učiteljica radi sa prvim i trećim ili drugim i četvrtim razredom istovremeno.

„Apsolutno je nepoznato kako će nastavnik srpskog, hemije ili biologije da radi sa dva uzrasta na jednom času. Kako bih ja mogla da za 45 minuta predajem padeže petacima i radim analizu neke pesme sa sedmacima, to je apsolutno nemoguće uraditi, a posebno ne kvalitetno“, kaže Janković za „Novu“.

Jasna Janković Foto:Ivan Dinić/Nova S

Ona kaže da u ovom trenutku ne može da proceni koliki bi bili viškovi nastavnika zbog ovog modela, ali da pretpostavlja da bi oni mogli da budu najmanje sedam odsto.

„Ako na jednoj strani imamo povećanje zarada za sedam dosto, a na drugoj strani smo budžet za prosvetu smanjili onda je logično da moramo da smanjimo i broj izvršitelja, neka moja procena je da to sigurno mora biti najmanje sedam posto jer je za toliko povećana plata. Vi nemate veća izdvajanja nego manja, a navodno povećavate zarade, onda to apsolutno nema logike“, ističe naša sagovornica.

Ona ističe da su izmene i dopune zakona nešto što je „razljutilo i iznenadilo“ sindikate prosvetnih radnika.

Kvalitet nastave će apsolutno biti manji, tvrdi Janković i dodaje da se ovim izmenama i dopunama ulazi u neke sfere koje „nisu samo štednja radi štednje, nego štednja radi besmisla“.

Bonus video – Prosvetari nezadovoljni. Nije samo plata problem.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare