Protest prosvetnih radnika ispred Skupstine Srbije
Protest prosvetnih radnika ispred Skupštine Srbije Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) ocenila je danas da su pred izbore ljudima iz vlasti "usta puna obrazovanja i kvaliteta nastave", a da u realnosti učenici, roditelji i nastavnici imaju, kako navodi, sve veće probleme i davanja za "tzv. besplatno školovanje, uz sve opterećenije planove i programe i apsolutnu nebrigu za našu decu".

U prosvetnim krugovima ovih dana vodi se polemika o tri predloga zakona u skupštinskoj proceduri kojima se menjaju odredbe Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, Zakona o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i Zakona o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Kako navode u USPRS-u, najavljeno je da se zakoni menjaju zbog pitanja koja se odnose na državnu maturu, čije je uvođenje pomereno za 2024. godinu.

„Neočekivano je to, da se Predlogom zakona o izmenama i dopunama redefiniše Centar za ispite (maturske), čiji način održavanja i administriranja propisuje ministar. Još jedna novina je i mogućnost osnivanja obrazovno-naučnog centra, čiji je osnivač Vlada Srbije, a sve sa ciljem ‘podizanja kvaliteta obrazovnih, naučnih, istraživačkih, sportskih, omladinskih i turističkih programa’. Kao da nemamo ni u šta drugo da ulažemo novac do Državne mature!? Sve smo škole sredili, opremili, sagradili… sve vrtiće osposobili, pa nam je sada cilj ono što će se (krajnje neizvesno) dešavati kroz tri godine“, navodi se u saopštenju.

Za sprovođenje zakona i proširenje kapaciteta Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja – Centra za ispite, obezbediće se sredstva u iznosu od 109.605.000 dinara u 2022. i 338.959.000 u 2023. godini, dok za, kako navode u USPRS-u, izgradnju Obrazovno-naučnih centara u Beloj Crkvi, Kniću i Vranju, Zakonom o budžetu izdvojeno je 122.179.000,00 dinara.

„Reklo bi se, ima se, može se, ali da li je baš tako. Naime, dok na jednoj strani rasipa, zakon je pronašao ‘odličnu’ uštedu, kombinovani model nastave od petog do osmog razreda? Obrađivač predloga zakona, Ministarstvo prosvete nije nas udostojilo čak ni odgovarajućeg obrazloženja zašto ili još važnije, kako metodički opravdati kombinaciju razreda u predmetnoj nastavi. Gde su videli ovo, sem u želji da zatvore finansijsku rupu koju sami i prave? I da apsurd bude veći, na kraju predloga stoji Izjava o usklađenosti propisa sa Evropskom unijom. Pa zašto, pobogu, ne uskladiste broj učenika u odeljenju sa Evropom? I kako se to nešto usklađuje, a nešto ne“, upitala je Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije i dodala:

„Videli smo ovo mnogo puta do sada, pogotovu pred izbore, vlasti su usta puna obrazovanja i kvaliteta nastave, a u realnosti i učenici i nastavnici i roditelji imaju sve veće probleme i davanja za tzv. besplatno školovanje, uz sve opterećenije planove i programe i apsolutnu nebrigu za našu decu.“

Poslanici Skupštine Srbije danas raspravljaju o zakonima iz oblasti obrazovanja, kulture, medija i finansija. Među tačkama dnevnog reda su Predlozi zakona o izmenama i dopunama Zakona o prosvetnoj inspekciji, o osnovnom obrazovanju i vaspitanju i o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, o srednjem obrazovanju i vaspitanju i o predškolskom vaspitanju i obrazovanju.

Bonus video – Prosvetari nezadovoljni: Nije samo plata problem.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar