Princ Filip otkrio spomenik Kraljice Marije u Inđiji Foto:promo

U okviru obeležavanja Dana oslobođenja Inđije u Prvom svetskom ratu, Inđija je dobila spomenik najvoljenijoj srpskoj kraljici, koji je podignut na inicijativu građana ove sremačke opštine i uz podršku lokalne samouprave.

Autorka spomenika kraljici Mariji je Jelena Božović Đorđević, a spomenik je postavljen u parku koji nosi ime kraljice Marije u neposrednoj blizini spomenika kralju Petru I.

PROČITAJTE JOŠ

Ceremoniji otkrivanja spomenika kraljice Marije Karađorđević prisustvovali su brojni građani Inđije, predstavnici Vojske Srbije i autonomne pokrajine Vojvodine, a spomenik su otkrili predsednik opštine Inđija Vladimir Gak i praunuk kraljice Marije, princ Filip Karađorđević.

„Drugu godinu zaredom Mitrovdan smo proveli u Inđiji. Dan oslobođenja Inđije u Prvom svetskom ratu i ove godine je, uprkos kiši, obeležen veoma svečano. Zahvalan sam rukovodstvu opštine Inđija što su podržali inicijativu građana, omogućili postavljanje spomenika kraljice Marije i priredili divnu svečanost. Srbija je država koja se sa ponosom seća svojih velikana, među kojima je na žalost, veliki broj onih koji su decenijama bili obavijeni velom zaborava. Moja prabaka, kraljica Marija, bila je samo jedna u nizu takvih, obzirom da se u narodu pamti kao „najvoljenija srpska kraljica“, poručio je princ Filip.

U Kulturnom centru Inđija priređen je sjajan kulturno-umetnički program koji je sve prisutne podsetio na podvige i besmrtno delo naših predaka u Prvom svetskom ratu.

„Svima sam, a posebno domaćinima u Inđiji, zahvalan na svemu što rade za naš narod i našu državu“, zaključio je princ Filip.

Bonus video

Slučaj „najtužnije princeze“ – može li brak da uništi monarhiju?

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar