Princ Filip i Princeza Danica
Princ Filip i Princeza Danica. Foto: Privatna arhiva

Princ Filip i princeza Danica Кarađorđević proveli su vikend u Prizrenu i posetili svetinje prizrenskog i orahovačkog kraja.

Prinčevski par je u subotu prisustvovao Liturgiji u Manastiru Svetih Arhangela, zadužbini Cara Dušana. Liturgiju je služio iguman Mihajlo uz sasluženje jeromonaha Isidora, zamenika rektora Prizrenske Bogoslovije.

Pročitajte još...

Princ Filip i princeza Danica obišli su i manastirski kompleks, a potom posetili i Prizrensku Bogosloviju Sv. Кirila i Metodija. O istorijatu Bogoslovije i prilikama u kojima funkcioniše ova, jedna od najznačajnijih obrazovnih ustanova SPC, prinčevskom paru govorio je jeromonah Isidor.

Mladi prinčevski par dočekan je i oglašavanjem zvona Sabornog Hrama Sv. Đorđa u Prizrenu, inače dar Filipovog čukundede – Кralja Petra I.

Istog dana, u poslepodnevnim satima, princ Filip i princeza Danica posetili su Veliku Hoču, Orahovac i Manastir Svetih Кozme i Damjana u Zočištu.

Iguman Stefan sa bratstvom dočekao je prinčevski par, upoznao ih sa istorijatom ove svetinje koja je i svojevrsno lečilište. Manastir je potpuno uništen 1999. godine, ali je obnovljen i ponovo je duhovno utočište Srbima u Metohiji.

Prinčevski par posetio je vinicu „Petrović“ i vinariju „Sveti Stefan Visoki“ koja je jedno od centralnih mesta u kojima se okuplja omladina koja živi u Velikoj Hoči.

Кarađorđevići su se poklonili i žrtvama kidnapovanih i ubijenih u Orahovcu od 1998. do 2000. na spomeniku podignutim u sećanje na njih.

U Orahovačkoj Crkvi dočekao ih je veliki broj dece.

Prinčevski par je u Orahovcu posetio i porodicu Radić. Vredni i druželjubivi članovi ove porodice detaljnije su uputili prinčevski par u svakodnevicu preostalih Srba koji žive u ovim krajevima.

Princ Filip i princeza Danica su zajedno sa malom srpskom zajednicom u ovim krajevima prisustvovali Liturgiji u Crkvi Bogorodice Ljeviške oju je služio starešina hrama, jerej Đorđe Stefanović.

U pozdravnoj besedi istakao je da su princ Filip i princeza Danica svojom posetom Prizrenu i okolnim selima doneli radost i nadu – da malo stado nije ostavljeno i nije zaboravljeno.

Princ Filip i Princeza Danica Princ Filip i Princeza Danica
Princ Filip i Princeza Danica Princ Filip i Princeza Danica
Princ Filip i Princeza Danica Princ Filip i Princeza Danica
Princ Filip i Princeza Danica Princ Filip i Princeza Danica

Princ Filip Кarađorđević, koji je više godina proveo u inostranstvu, poručio je da je protekla dva dana naučio mnogo o istoriji, kulturi i duhovnosti svog naroda, te da je važno da se ova mesta što češće obilaze. U njima istrajava mala zajednica Srba koja čuva svoje bogato kulturno i istorijsko nasleđe.

„Iz Prizrena odlazim sa željom da se što pre vratim. Da vidim i čujem sve ono što nisam uspeo tokom prethodna dva dana. Zahvalan sam domaćinima i svi divnim prijateljima koje sam ovde stekao, što su nas tako srdačno i toplo dočekali i ugostili. Možemo i moramo mnogo više da radimo zajedno, da udružimo snage i pomognemo opstanak svih ovih divnih ljudi koji ovde žive i čuvaju svo bogatstvo koje ovde imamo“ – istakao je princ Filip.

Nakon ručka i druženja sa Prizrencima, prinčevski par uputio se ka Pećkoj Patrijaršiji gde su se poklonili kivotima Svetih Srpskih Arhiepiskopa i Patrijaraha.

Posetom Pećkoj Patrijaršiji, princ Filip i princeza Danica završili su dvodnevni boravak u Metohiji.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare