Princ Filip posetio opštinu Knić. Ustanovljen dan sećanja na Kralja Aleksandra I
princ Filip Karađorđević Foto: Služba sa saradnju sa medijima/Princ Filip od Srbije

Opština Knić je odlukom odbornika Skupštine opštine donela odluku da ustanove manifestaciju posvećenu kralju Aleksandru koja će se svake godine održavati 9. oktobra, na dan kada je 1934. godine u Marseju ubijen Kralj Aleksandar I Karađorđević.

Ovu inicijativu opštine Knić, podržao je i praunuk Kralja Aleksandra I, princ Filip Karađorđević koji se nakon državne ceremonije na Oplencu kojom je odata počast ubijenom Kralju, uputio ka Kniću, gde se sastao sa opštinskim rukovodstvom na čelu sa predsednikom Srećkom Ilićem.

PROČITAJTE JOŠ

Knićani su dinastiji Karađorđevića odali počast i time što su veliki broj ulica u svojoj opštini nazvali po njima , a  na teritoriji opštine Knić nalaze se čak dva spomenika posvećena kralju Aleksandru I koji je svojim ukazima proglasio Knić i Gružu za varošice, značajno pomogao podizanje crkve u Grivcu, obnovu crkve u Pajsijeviću i izgradnju spomenika palim rodoljubima iz vremena oslobodilačkih ratova od 1912. do 1918. godine.

”Imam veliku potrebu i rešenost da nastavim tradiciju bliskih odnosa koji su moji preci imali prema Kniću i Gružanskom kraju. Sa rukovodstvom opštine Knić postigli smo saglasnost da u narednom periodu kroz intenzivniju komunikaciju i saradnju zajedničkim snagama radimo na održivom razvoju, sa posebnim akcentom na projekte iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine” – istakao je princ Filip Karađorđević.

Nakon sastanka u zgradi opštine Knić, princ Filip i princeza Danica, u pratnji opštinskog rukovodstva posetili su Manastir Kamenac, zadužbinu despota Stefana Lazarevića, gde ih je dočekala igumanija sa sestrinstvom.

Usledila je poseta Konjuši gde je u domu kulture održana kulturna manifestacija „Dan sećanja na kralja Aleksandra I Karađorđevića” u kojoj su učestvovali Matija Bećković, Slobodan Ćirović, Milan Bogojević, Marko Marković i pevačka grupa “Kostići”.

Princ Filip posetio opštinu Knić. Ustanovljen dan sećanja na Kralja Aleksandra I
Srećko Ilić, princeza Danica Karađorđević i princ Filip Karađorđević Foto: Služba sa saradnju sa medijima/Princ Filip od Srbije

Pomen ubijenom Kralju Aleksandru I počeo je tačno u 16:20, u trenutku kada je na Kralja 1934. godine u Marseju izvršen atentat.

Ispred doma kulture u Konjuši nalazi se spomenik Kralju Aleksandru I koji ima vrlo zanimljivu priču. Živadin Stevanović koji je pre Drugog svetskog rata bio predsednik Opštine konjuške i banski većnik za srez Gružanski, svojom molbom Ministru Dvora pokrenuo je 1937. godine zahtev za podizanje spomenika i biste Kralja Aleksandra kod škole u Konjuši, gde je i postavljena na postament sledeće godine. Ministar dvora svojim aktom od 8. oktobra 1938. godine izveštava Prvog ađutanta Nj. V. Kralja da će se 9. oktobra, dakle na dan atentata, otkriti i osvetiti spomenik blaženopočivšem Kralju u Konjuši, tražeći da se ispred Dvora odredi izaslanik koji će prisustvovati ovom činu.

Princ Filip posetio opštinu Knić. Ustanovljen dan sećanja na Kralja Aleksandra I
Srećko Ilić, princeza Danica Karađorđević i princ Filip Karađorđević Foto: Služba sa saradnju sa medijima/Princ Filip od Srbije

Nakon Drugog svetskog rata, ostalo je zabeleženo da su mladi partizanski skojevci srušili Spomenik u Konjuši i glavu Kraljevu bacili u bunar. Zato je 2001. godine ponovo pokrenuto pitanje obnove spomenika. Uz finansijsku pomoć iseljenika iz Konjuše, Dobrivoja i Milke Janković. Oni su u dalekoj Kanadi kupovali mleko i pravili sir i kajmak koje su prodavali našim iseljenicima. Na taj način, prikupili su sredstva kojim je finansirana izrada i postavljanje spomenika blaženopočivšem Kralju Aleksandru I u njihovoj rodnoj Konjuši.

Pred ovim spomenikom, u okviru obeležavanja 87 godina od ubistva Viteškog Kralja, cveće i vence položili su princ Filip i princeza Danica, Srećko Ilić, predsednik opštine Knić i akademik Matija Bećković.

BONUS VIDEO: Utisak nedelje: Dragana Pećo, Ivan Ninić i Andrej Ivanji

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.