Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

U Srbiji se godišnje generiše više od 11 miliona tona otpada, od čega je 2,3 miliona tona komunalnog otpada, od kojeg oko 15 odsto završi na 1.984 divljih deponija, koliko ih prema poslednjim raspoloživim podacima ima u 96 jedinica lokalnih samouprava, izjavio je direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filipa Radović.

Radović je u pisanoj izjavi naveo da je povodom Međunarodnog dana planete Zemlje koji se obeležava 22. aprila, a u cilju smanjenja broja divljih deponija, ta Agencija pokrenula aplikaciju „Ukloni divlju deponiju“.

„Кada se uoči divlja deponija pomoću ove aplikacije se ona uslika mobilnim telefonom i podaci se automatski šalju u bazu podataka Agencije za zaštitu životne sredine. Dostavljeni podaci se prvo proveravaju, i nakon toga unose na mapu koja će kao javna biti dostupna na sajtu Agencije“, kazao je Radović.

On je pozvao sve građane Srbije, a posebno lovce, šumare, ribolovce, planinare, da instaliraju ovu aplikaciju, i na taj način dostave podatke o uočenim divljim deponijama, dodajući da je „prijava anonimna“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare