Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Srbije (YUTA) Aleksandar Seničić kaže za portal N1 da se uveliko radi na tome da se građanima Srbije koji imaju dokaz da su preležali kovid-19 omogući da nesmetano putuju u Grčku tokom letnje sezone.

„Evropska komisija je dala preporuku da ljudi koji imaju dokaz o tome da su preležali koronavirus mogu slobodno da ulaze u države članice EU. Međutim, da bi tako nešto funkcionisalo u praksi mora da bude usaglašena procedura, da bude propisano da li je to pozitivan PCR ili antigenski test, a neki pominju i izveštaj lekara da ste preležali infekciju preveden na engleski jezik“, navodi Seničić, a prenosi N1. 

Pozitivan PCR ili brzi antigenski test ne stariji od 180 dana, kao i lekarsku potvrdu o preležanom kovidu, pojedine države poput Hrvatske već su priznale kao jednu od mogućnosti za ulazak u zemlju. Uslov je i da je od pozitivnog testa prošlo najmanje 11 dana.

“Pričali smo o tome sa grčkim resornim ministrom, koji naravno ne može da donese tu odluku bez saglasnosti njihovih epidemiologa. Još ne mogu da potvrdim da će taj model biti dostupan, ali ulažemo napore da to bude prihvaćeno. To bi onda podrazumevalo da iste uslove za povratak iz tih zemalja treba da prihvati i Srbija, jer ako se vraćate avionom iz Grčke ne možete da uđete u Srbiju sa dokumentima s kojima ste ušli u Grčku, ukoliko nista vakcinisani. U tom slučaju potreban vam je negativan PCR test da ne biste morali u karantin“, naglašava Seničić.

Sagovornik portala N1 uveren je da taj problem može da se reši, dodajući da je bitno da bude usaglašena procedura o tome ko izdaje takav dokument i na koji način se to utvrđuje.

„Bugarska je pre dva dana uvela nova pravila za građane Srbije, takođe pominju taj četvrti dokument kao dokaz da ste preležali virus. Zato sam zamolio predstavnika Ambasade Bugarske da nam dostavi informacije o tome koji tačno dokument traže“, ističe Seničić.

Smatra da je logično i ono što su predložili iz Nemačke i Austrije, a to je, kako kaže, prihvatanje serološkog testa, koji bi dokazivanjem postojanja antitela utvrdio da ste bili u kontaktu sa virusom.

„Objektivno, ako priznajemo vakcinaciju koja za posledicu ima proizvodnju antitela, onda je sasvim opravdano priznavati i serološki test koji pokazuje da li imate antitela“, podvlači direktor YUTA.

Seničić: Vodi se antikampanja za odlazak na more

Aleksandar Seničić kaže da se radi na tome da se za decu do 14 godina obezbede jeftiniji testovi ili čak da budu i besplatni.

„Razgovaramo o tome i sa Kriznim štabom, ali vidite da je u toku i antikampanja u medijima da ne treba ići na more, da treba ostati u Srbiji. To radi neko ko je ne promišlja dovoljno, jer kad nekome suzite izbor onda on postaje nezadovoljan. Pustite da svako samostalno donese odluku o tome gde će putovati, svestan svih činjenica, kao i svojih mogućnosti“, poručuje Seničić.

 

Na pitanje da li je izvesno da će Grčka priznavati i negativne antigenske testove, Seničić odgovara da su ambasador Grčke i resorni grčki ministar rekli da oni to neće moći da prihvate dok zvanično ne počne letnja turistička sezona.

“Nakon 14. maja očekujemo otvaranje prelaza Evzoni na granici Severne Makedonije i Grčke, kao i priznavanje negativnog antigenskog testa kao još jedne opcije za one koji nisu vakcinisani. To je već dogovoreno i ne bi trebalo da bude problem“, zaključuje Seničić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar