Foto: Vesna Lalić

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture pokušalo je danas da održi javnu sednicu komisije za planove u okviru javnog uvida u nacrt Plana područja posebne namene za izgradnju termoelektrane Kolubara B i izveštaj o strateškoj proceni uticaja na životnu sredinu, navodi se u saopštenju Instituta RERI.

Kako se ističe u saopštenju, nakon insistiranja predstavnika zainteresovane javnosti da im se pokaže zapisnik, koji niko nije vodio, nakon više od sat vremena rasprave o proceduralnim pitanjima, predstavnici Ministarstva su napustili salu Skupštine opštine Lazarevac, bez ikakvog obrazloženja.

Javna sednica komisije za planove trebalo je da se održi 15. jula, ali je Ministarstvo građevinarstva odložilo održavanje sednice zbog epidemiološke situacije. Iako se uslovi nisu izmenili, Ministarstvo je zakazalo novu javnu sednicu za 14. septembar u skupštinskoj sali opštine Lazarevac, navodi se u saopštenju.

Kako se navodi, sednica je počela i pored činjenice da je u sali bilo više od 30 ljudi, koliko je dozvoljeno da se okupi u zatvorenom prostoru tokom epidemije koronavirusa.

U saopštenju RERI se tvrdi da su predstavnici Ministarstva izvršili pritisak na građane pokušavajući da ih ubede da napuste javnu sednicu. Nekoliko građana je ovim pritiscima podleglo. Isto tako se ističe da predstavnici Ministarstva, koji su zaduženi za sprovođenje ovog upravnog postupka uopšte nisu vodili zapisnik, niti unosili primedbe zainteresovane javnosti.

Kako se navodi, nakon više od sat vremena predstavnici Ministarstva i obrađivač plana su napustili salu a da nisu obavestili javnost da li je sednica prekinuta i kada će biti nastavljena.

Izgradnja nove termoelektrane Kolubara B, koju finansiraju kineski investitori, od samog početka praćena je nezakonitim postupanjem javnih vlasti, skrivanjem informacija od građana i usklađivanjem prava javnosti da učestvuje u procesu donošenja odluka, navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, razlog za ozbiljnu zabrinutost nisu samo očigledne ekonomske i ekološke posledice izgradnje Kolubare B, već i činjenica da javne vlasti grubo i sve češće ugrožavaju prava građana da učestvuju u procesu donošenja odluka i informišu se o mogućim uticajima na životnu sredinu projekata koji se finansiraju kroz tajne bilateralne sporazume između kineskih i srpskih vlasti.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar