Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Skupština grada Požarevca donela je juče odluku o držanju domaćih i egzotičnih životinja na teritoriji grada - vlasnici pasa i mačaka koji žive u zgradama u stanu će moći da drže najviše jednog kućnog ljubimca i podmladak do tri meseca starosti.

Još pre usvajanja, ovaj predlog izazvao je brojne reakcije na društvenim mrežama. Najglasniji su bili vlasnici kućnih ljubimaca, ali, za razliku od njih, u lokalnom parlamentu vladalo je saglasje, piše Blic.

Šta je propisano?

Nakon što u praksi bude usaglašena nova odluka, vlasnici pasa i mačaka koji žive u zgradama, u stanu će moći da drže najviše jednog kućnog ljubimca, i podmladak do tri meseca starosti. Na vratima stana moraće da stave natpis „čuvaj se psa“.

Povezane vesti:

Ljubimca će u lift moći da uvedu samo ako je prazan, a životinja na povocu. Ako pak žive u porodičnoj kući sa dvorištem manjim od pet ari, ograničavaju se na najviše dva psa ili dve mačke i podmladak do tri meseca, a onima koji imaju više od pet ari dozvoljava se da drže po tri životinje obe vrste. U zajedničkom stanu i dvorištu psi i mačke se mogu imati samo ako postoji saglasnost svih sustanara. U seoskim naseljima dozvoljeno je držanje do pet pasa i pet mačaka. Vlasnik je dužan da izvrši vakcinaciju i obeležavanje životinje na način propisan zakonom.

Šta da rade vlasnici koji imaju više od jednog kućnog ljubimca? Kako će ova odluka biti kontrolisana? Grad Požarevac nema dovoljno mesta u azilu za sve pse. Ljudi koji imaju tri, četiri psa, da li oni treba da izbace svoje kućne ljubimce na ulicu, šta će biti sa njima? Samo su neka od pitanja koja čekaju odgovor.

„Mislim da je ova odluka apsolutno nepovoljna i kontraproduktivna. Ako neko ima mogućnost da zbrine više pasa, zašto bi mu se ta mogućnost ukinula? Smatram da će ova odluka pogoršati stanje pasa lutalica i da će se sada naći veći broj njih na ulici“, objašnjava Ivona Atanasijević Stošić iz udruženja za zaštitu životinja Evropska inicijativa sedamnaest.

Sa njom su saglasni i veterinari.

„Odluka je neustavna. Niko vas ne može ograničiti na broj ljubimaca koje možete imati. To bi bilo isto kao kada bi vas ograničili koliko ćete automobila posedovati. Bilo je pokušaja da se broj kućnih ljubimaca ograniči, u Beogradu i Novom Sadu, ali po Zakonu o dobrobiti životinja i ostalim zakonima, vi nikoga ne možete ograničiti“, dodaje Vladan Terzin, veterinar.

„Ako su kućni ljubimci čipovani, dobro uhranjeni i nisu ničim drugim ugroženi, nemate nikakav pravni osnov, niti da naplatite kaznu, niti da oduzmete kućne ljubimce“, zaključuje Dragutin Smoljanović, veterinar.

Pravila za golubove i egzotične životinje

Po ovom propisu, golubovi se mogu držati u posebno izgrađenoj prostoriji na tavanu, terasi porodične kuće ili u posebno izgrađenom pomoćnom objektu, u broju i na način da se ne uznemiravaju susedi i ne zagađuje okolina. U objektima višeporodičnog stanovanja nije dozvoljeno držanje i hranjenje golubova, a u zajedničkom dvorištu mora postojati saglasnost svih sustanara. Vlasnici ezgotičnih životinja svoje ljubimce moći će da drže tako da ne povrede ili ne štete trećim licima, ako se ne zagađuje okolina i ne ometaju ostali stanari.

Kako stvari sada stoje, odluka grada Požarevca će najverovatnije biti poništena jer ne može funkcionisati kao takva, ali ostaje nejasno zašto je uopšte i izglasana. O pitanju koje je podiglo buru u javnosti i van Požarevca požarevački gradonačelnik se još nije oglasio.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare