Greške kojima skraćujete život svom ljubimcu

Lifestyle 05. dec. 202012:19
Podeli:
Foto: Jose Perez/INSTARimages.com / INSTAR Images / Profimedia

Vlasnici kućnih ljubimaca često čine stvari koje štete njihovim krznenim prijateljima, a da toga nisu ni svesni.

Kako biste na vreme sprečili neželjeni scenario, obratite pažnju listu stvari koje možda činite, a posledice mogu biti veoma štetne i čak skratiti životni vek vašeg ljubimca.

Ishrana

Bez obzira na to da li hranite svog ljubimca kuvanom ili suvom hranom, važno je dobro izabrati sastojke. Hrana nikada ne sme da sadrži GMO, arome ili kukuruz. Osim toga, ne bi trebalo  prekomerno da hranite svog ljubimca, jer to može da uzrokuje gojaznost i ozbiljne zdravstvene probleme.

Sterilizacija

Veterinari preporučuju kastraciju, jer će vaš ljubimac živeti duže i zdravije. Takođe se mogu sprečiti neželjene trudnoće i drugi problemi, a smanjuje se i rizik od raka dojke, infekcija materice i problema s prostatom.

Pasivno pušenje

Dim može da bude izuzetno štetan za kućne ljubimce, jer može prouzrokovati respiratorne probleme ili povećani rizik od raka.

Ostaci hrane

Ako ljubimcu dajete ostatke hrane sa svog tanjira, to može da našteti njegovom probavnom sistemu. Može dobiti proliv, zatvor ili imati želudačnih problema.

Prozori i vrata

Vašeg ljubimca treba da držite podalje od otvorenih prozora i vrata. Pre svega rizikujete da pobegne i izgubi se. Drugo, ako živite u stanu ili visokoj zgradi, rizikujete da padne i teško se povredi ili ugine.

Pročitajte još:

Kupanje

Mačke retko treba kupati. Pse treba kupati na tri meseca, može i češće. Glavu psa treba oprati poslednju kako biste izbegli da mu voda ulazi u uši i izazove upalu. Hrčke, na primer, uopšte ne biste smeli kupati u vodi jer im voda može oštetiti kožu i krzno.

Ogrlica

Psi rastu i važno je s vremena na vreme promeniti veličinu ogrlice. Glavno je pravilo da vašem psu treba da bude udobno. Ako je ogrlica preuska, to može da mu našteti. Ako je prelabava, jednostavno će moći da se izvuče i pobegne.

Vežbanje

Psi svih uzrasta, veličina i rasa moraju da imaju vremena za vežbu, da se istrče i sagore energiju.

Pažnja

Kućni ljubimac koji ne dobija dovoljno pažnje može postati usamljen, osetljiv i agresivan, a njegovo mentalno zdravlje narušeno. To može dovesti i do smanjenja imunološke funkcije.

Higijena

Zubi ljubimaca često su dom stotinama bakterija i potrebno ih je često prati. Rase duge dlake treba češće četkati. Nega pomaže u održavanju zdrave dlake i sprečava matiranje ili kožne bolesti. Važno je i redovno rezanje noktiju jer ono pomaže jačanju zdravog držanja i strukture stopala i smanjuje rizik od infekcije.

Veterinar

Ako češće vodite ljubimca veterinaru, veća je mogućnost da ćete na vreme detektovati neku bolest i pomoći mu pre nego što bude prekasno.

Prostor

Kućni ljubimac koji stanuje u premalom prostoru sklon je stresu. Od prevelikog stresa može postati bolestan i depresivan, navodi Index.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar