"Ne znam koji to čarobni štapić neko treba da ima da bi održao fizičku barijeru među decom u vrtiću?", pita se Bosiljka Jovanović, vaspitačica sa skoro 30 godina radnog iskustva. Psiholozi kažu da će vaspitačima biti potrebno dosta kreativnosti, strpljenja i truda i poručuju da pojedine mere za povratak dece u vrtiće u praksi neće moći da budu toliko rigorozne i "vojničke".

Održavanje fizičke distanca od dva metra, to je jedna od, čini se, nemogućih misija koja će stajati pred vaspitačima u vrtićima i zadavati im muke od 11. maja, kada obdaništa ponovo treba počnu da rade.

„Kako će deca reagovati kada vide osobe sa maskama, time treba da se bave pedagoško-psihološki timovi u vrtićima. Deca su u tom uzrastu okrenuta ka dodirivanju stvari, dodirivanju lica, okrenuti su i jedni ka drugima. Nemoguće je u tom delu ostvariti barijeru, koliko god se neko trudio“, kaže za Nova.rs Bosiljka Jovanović koja je i na čelu Samostalnog sindikata predškolskog obrazovanja i vaspitanja Srbije.

Kolege kažu da mogu da budu kreativni i da mogu da organizuju neku aktivnost u kojoj će se 20 minuta igrati te barijere – hajde da se igramo da budemo na dva koraka razdaljine, ali šta posle, šta kada ta igra dosadi?“, pita se Jovanović.

 

Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

 

Kako deci objasniti da se ne grle

Psiholog  Vesna Brzev u izjavi za Nova.rs ističe da pred je pred vaspitačima  nimalo jednostavan zadatak.

„Kako ćete deci objasniti i u praksu pretočiti tu distancu? Oni su mali, vole da se grle i da se ljube, to će biti veliki problem. Pretpostavljam da će grupe biti male, ali u svakom slučaju to će biti iscrpljujući posao za vaspitače. Ipak, situacija nije nepremostiva, ali potreban je dodatan trud i vaspitačice će sada biti još neko ko će zasluživati naš aplauz u 20h“, primećuje Brzev.

Njena koleginica, dečiji psiholog Gordana Mijalković Stojiljković, poručuje da je povratak u vrtiće zajednička akcija porodice i vaspitača i da je veliki deo posla i na roditeljima. Smatra i da treba izbeći preveliku rigidnost u primeni mera.

Distanca od dva metra – teško ostvariva

„Deca su, pretpostavljamo, u svojim porodicama već stekla neku ideju i saznanje da je sada drugačije. Zdravstvene i higijenske mere bi trebalo da su postale deo vaspitanja i to je u prethopdnom periodu bio zadatak roditelja. Vaspitači sada stvarno ne bi trebalo da budu usamljeni u tome, oni treba da imaju i stručnu podršku u toj novoj situaciji, tu su i psiholozi i pedagozi koji, takođe, rade u vrtićima“, kaže Mijalković Stojiljković.

„Ima dece koja će vrlo lako prihvatiti pravila, to je i prednost kolektiva, da kada se uvode neka nova pravila ponašanja, onda to važi za sve. Kao i prilikom privikavanja na neka druga pravila u vrtićima, pojedina deca to lakše prihvate u obdaništu nego kod kuće, jer pravila važe za sve, a ne samo za jednog“, objašnjava naša sagovornica.

Ilustracija Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Ako način ne bude suviše vojnički, već bude deo igre i tekućih dnevnih saktivnosti, onda to deci neće tako teško pasti, tvrdi Mijalković Stojiljković. Podseća i na brojne pesmice i igre kroz koje se na neki opušteniji način mogu usvojiti pravila.

Ona ističe da će za pojedinu decu koja su inače neposlušnija sada biti potrebno još više pažnje i osmišljavanja načina da se animiraju i prilagode novim pravilima.

„Njih treba učiniti važnim u nekoj situaciji. Treba obratiti pažnju da li neki protest deteta i odbijanje da nešto posluša predstavlja potrebu za pažnjom ili je reč o nekoj brizi, da li ga nešto muči“, objašnjava psihološkinja i dodaje da je olakšavajuća okolnost i za decu i za vaspitače to što će se, u narednom periodu, zbog lepog vremena sve više aktivnosti odvijati na otvorenom.

Ipak, tvrdi ona, poseban izazov za vaspitaće biće održavanje distance između dece.

„To će biti i stvar mašte i izbora aktivnosti. Obratiće se pažnja na neke individualne aktivnosti. Pretpotavljam da će svako sedeti za svojim stočićem i da će imati nekakav svoj kružić ili nekakvu svoju kućicu. Moraće da se osmisli interakcija na daljinu. Nisam sigurna da će to moći da se sprovede na neki isključiv način i da će ta udaljeniost od dva metra moći u kontinuitetu da se održava, to je već izazov“, kaže naša sagovornica.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare