Foto: Tanjug AP Photo/Lee Jin-man

Poverenik za informacije od javnog značaja je upozorio institucije da su informacije o javnom zdravlju hitnog karaktera za koje je uvek opravdan interes javnosti i da su zbog toga organi vlasti dužni da postupe po tim zahtevima bez odlaganja, najkasnije 48 sati od njihovog prijema.

„Pravovremeno i tačno informisanje javnosti izvesno može doprineti smanjenju uznemirenosti građana i sprečavanju nastanka panike“, saopšteno je iz kancelarije Poverenika.

U saopštenju se ističe da su informacije kojima raspolaže organ vlasti, a koje se odnose na ugrožavanje, odnosno zaštitu zdravlja stanovništva i životne sredine, hitnog karaktera.

„U odnosu na njih uvek postoji opravdan interes javnosti da zna i organ vlasti ne može da dokazuje suprotno“ navodi se u saopštenju.

Osim toga, kako se dodaje, po zahtevima za pristup takvim informacijama organ javne vlasti je dužan da postupi bez odlaganja, a najkasnije u roku od 48 sati od prijema zahteva, po članu 16. Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja.

Tokom poslednja dva dana Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti primio je veći broj žalbi izjavljenih zbog „ćutanja“ zdravstvenih i prosvetnih ustanova po zahtevima kojima su tražene informacije o opremljenosti tih ustanova za borbu protiv širenja korona virusa. Reč je o pitanjima posedovanja zaštitnih maski, dezinfenkcionih sredstava za čišćenje i slično.

Poverenik  podseća da je poražavajuće što se i dalje najveći broj žalbi (više od 80 odsto) izjavljuje protiv organa javne vlasti zbog njihovog nepostupanja po zahtevima za pristup inforacijama, što je posebno nedopustivo kada su u pitanju informacije koje se odnose na javno zdravlje.

„U situaciji u kojoj je u našoj zemlji otkriven veći broj obolelih od korona virusa i postoji strah stanovništva od širenja zaraze, pružanje pravovremenih i tačnih informacija je od suštinskog značaja.  Stoga Poverenik apeluje na sve organe javne vlasti, ne samo da hitno i bez odlaganja postupaju po zahtevima koji su u vezi sa sprečavanjem širenja korona virusa i zaštitom zdravlja stanovništva, već i da proaktivno deluju, tj. da proaktivno objavljuju što veći broj informacija u vezi sa navedenim pitanjima“, navodi se u saopštenju.

Poverenik naglašava da prilikom objavljivanja informacija o obolelim licima treba voditi računa da se time ne povređuje privatnost tih lica i ne otkriva njihov identitet, već da se objavi samo minimum onih podataka koji je neophodan u cilju zaštite javnog zdravlja i smanjenja broja obolelih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram