Foto: Instagram/porfirije_patrijarh

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije poručio je večeras u Herceg Novom da treba imati smirenje i veru u Bogorodicu, koju treba uvek i svuda slaviti.

Patrijarh je, na praznik Uspenja Presvete Bogorodice, slavu Manastira Savina, služio večernju i nakon toga predvodio litiju oko manastira, nakon čega se obratio rečima sabornosti i molitve.

Večernjoj službi su, osim patrijarha, prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije, eiskopi pakračko-slavonski Јovan, dalmatinski Nikodim, toplički i izabrani šabački Јerotej i zahumsko hercegovački Dimitrije.

Patrijah Porfirije je na početku besede rekao da su se danas molili Svetoj Bogorodici, jutros na liturgiji i večeras na večernjoj službi i litiji.

Sabrali smo se ovde po osećanju, jer je dobro biti pod okriljem Presvete Bogorodice i u krilu Isusa Hrista, da imamo zajednicu sa Bogom, rekao je patrijarh Porfirije, prenosi Srna.

Patrijarh je naglasio da prilikom dolaska u Manastir Savinu pred ikonom Presvete Bogorodice treba imati čistu pravoslavnu veru.

Ovde dolaze ljudi iz svih krajeva sveta da se pomole svetinji Bogorodice, jer su monasi svojom verom u ovom manastiru učinili da dejstvuje Bogorodica i nekada davno zaštiti ovaj manastir od rušenja, rekao je patrijarh.

Poseta patrijarha završava se sutra svečanom akademijom povodom 640 godina od osnivanja Herceg Novog, koja će biti održana na Kanli kuli pod nazivom „Đedov sabor – od Dunava do mora sinjega“.

BONUS VIDEO: Porfirije: Svaki rat je poraz za čoveka

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar