Obelezavanje Dana novomucenika jasenovackih, Jasenovac
Patrijarh srpski gospodin Porfirije Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirije dolazi danas u Crnu Goru gde će predvodio čin ustoličenja episkopa budimljansko-nikšićkog Metodija, u manastiru Đurđevi stupovi kod Berana.

Svečani doček Porfirija zakazan je za 17.00 ispred manastira, a čin ustoličenja za nedelju u 9.00 sati, najavila je SPC.

Pročitajte još...

SPC i Eparhija budimljansko-nikšićka su pozvale vernike da prisustvuju tom činu.

Prema pisanju medija, na dan ustoličenja najavljena je autokolona koja će u ranim jutarnjim satima krenuti iz Plava ka Beranama, dok će pojedine crkvene opštine u Crnoj Gori organizovati prevoz vernika.

Metodije će na mesto episkopa budimljansko-nikšićkog naslediti doskorašnjeg episkopa Joanikija, koji je 5. septembra na Cetinju ustoličen za mitropolita crnogorsko-primorskog SPC.

Čin ustoličenja Metodija i najava tog događaja ne prate tenzije koje su bile podignute do usijanja početkom septembra, kada je na Cetinju uz demonstracije i snažno protivljenje dela građana, za mitropolita crnogorsko primorskog ustoličen Joanikije (Mićović).

Nekoliko hiljada građana je tada blokiralo Cetinje u pokušaju da spreče ustoličenje, jer SPC vide kao negatora crnogorskog identiteta, nacije, države, jezika i kulture.

Uz visoki bezbednisni rizik, ustoličenje je obavljeno u Cetinjskom manastiru u koji su patrijarh i mitropolit SPC, Porfirije i Joanikije, dovedeni vojnim helikopterom, zaštićeni pancir ćebadima i dugim cevima pripadnika crnogorske policije.

Prethodno je policija suzavcima razbila demonstracije, a u sukobima policije i demonstranata povređeno 60 građana i policajaca.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar