Patrijarh srpski Porfirije Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave
Patrijarh srpski Porfirije Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

"Ne možeš biti svetski, a da nisi svoj. Tek kada si jedno sa svojim narodom, spreman si da spoznaš druge narode. Ne možeš poštovati druge, a da ne poštuješ sebe. Ni drugi te neće poštovati, ako sam ne poštuješ sebe i svoje, rekao je patrijarh srpski Porfirije u obraćanju državnom vrhu i građanima okupljenim na Savskom trgu, gde je u toku proslava Dana srpskog jedinstva.

„Braćo i sestre, neka nam je srećan i balgosloven praznik nacionalnog jedinstva, slobode i zastave. Bog je stvorio svakog čoveka po svojoj slici i prilici, a Bog je jedinstvo Oca i Sina i Svetoga duha…“, započeo je patrijarh svoje obraćanje i nastavio:

„Dobro je čuti šta drugi misle o nama, ali moramo sami sebe upoznati. Ne mogu nam drugi kroz svoje interpretacije reći ko smo mi. Ne možeš biti svetski, a da nisi svoj. Tek kada si jedno sa svojim narodom, spreman si da spoznaš druge narode. Ne možeš poštovati druge, a da ne poštuješ sebe. Ni drugi te neće poštovati, ako sam ne poštuješ sebe i svoje“, rekao je patrijarh.

Istakao je i da ne treba da budemo okrenuti sitnim i sebičnim strastima.

„Činjenica je da smo zreli, to što u Vojvodini svaka manjina ima svoj nacionalni praznik, ali to kada oni slave u Vojvodini nije samo njihov praznik, nego je to praznik svih ljudi koji žive u Vojvodini. Molim se, zajedno sa svima vama, da nikada ne budemo okrenuti sitnim i sebičnim strastima. Da nikada zbog tih sitnih strasti i interesa budemo suprotstavljeni jedni drugima. Treba da se trudimo da uredimo sebe i svoj dom i da pokušamo da budemo primer drugima u svojoj vrlini“, zaključio je patrijarh.

BONUS VIDEO: Porfirije govori na obeležavanju Dana zastave

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare