Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Dok je region goreo, Srbija se proteklih nedelja dobro držala i dičila dobrom statistikom kada je reč o broju zaraženih koronom. Situacija se očigledno menja, pa se broj pozitivnih juče posle dužeg vremenskog perioda popeo na više od 100. Gradonačelnik Beogrdara Zoran Radojičić upozorio je da se epidemija koja tinja "malo razbuktava" i najavio pojačanu kontrolu poštovanja epidemioloških pravila i kažnjavanje. To u svesti prosečnog građanina Srbije može da znači samo jedno - strah od pražnjenja novčanika.

I zamenik gradonačelnika Goran Vesić danas je izjavio da se „o zatvaranju Beograda ne raspravlja, niti je ta tema na dnevnom redu“, ali je i apelovao na građane da se pridržavaju svih epidemioloških mera u cilju sprečavanja širenja virusa korona.

Naveo je da će od vikenda biti pojačane kontrole primene epidemioloških mera od strane zajedničkih patrola komunalne milicije, republičkih sanitarnih inspektora i MUP-a, te dodao da će posebno biti kontrolisan javni prevoz.

Primenu mera kontrolišu komunalni milicajci, zajedno sa inspekcijskim gradskim službama i sanitarnom inspekcijom. Prema rečima gradonačelnika, dnevno se kontroliše 100 ugostiteljskih objekata.

Tokom pandemije pooštrene su kazne koje prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, pa je najniža kazna za građane preinačena sa 30.000 na 50.000 dinara. Najveća kazna je 150.000 dinara. Ove kazne mogu da vam budu izrečene ukoliko vas, na primer, isnpektor ili komunalac zateknu bez maske u prevozu ili prodavnici.

Kazne za poslodavce izriču se prema Zakonu o zaštiti i bezbednosti  na radu. Tako je kazna za one koji ne poštuju i drastično krše mere bezbednosti od 800.000 do milion dinara.

Za privatne preduzetnike kazna je od 400.000 do 500.000 dinara, za direktora previđena je kazna od 40.000 do 50.000 dinara, za lice za bezbednost zdravlja na radu je kazna od 20.000 do 50.000 i prvi put je uvedeno da je i zaposleni odgovoran za nepridržavanje mera i kazna je od 10.000 do 20.000 dinara.

Prema raspoloživim podacima u Srbiji ima oko 4.000 inspektora, a samo u Beogradu ima oko 400 komunalnih milicajaca. Taj broj očigedno nije dovoljan da bi se potpuno kontrolisala primena svih mera u borbi protiv korone. Ipak, nemojte da vas to osokoli u nepoštovanju istih.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare