Bojana Milovanović - Nova.rs

Jutro, početna stanica autobusa 17 na Konjarniku - neko bi rekao ovo je zemlja u kojoj svi poštuju pravila. Gle, skoro svi nose maske. Od danas počinje kontrola sprovođenja odluke da u gradskom prevozu moraju da se nose zaštitne maske. Propisana kazna za one buntovne ili zaboravne je 5.000 dinara. Sudeći po onome na šta je naš reporter jutros naišao, Beograđani su, ozbiljno shvatili ovu opomenu, većina putnika je već na stanici imala spremne maske.

„Čula sam, znam da mora da se nosi maska. Kod nas ništa dok se ne pripreti“, komentariše Ljubica, gospođa od kojih šezdesetak godina.

„Vidim  da svi nose, pa me je to podsetilo da i ja pripremim masku. A i 5.000 mi nije za bacanje“, objašnjava nam Goran dok prebira i traži msku po svom rancu.

Stiže autobus, početna stanica, svi ulaze na prednja vrata. Vozač pažljivo posmatra putnike, valjda i njega zanima da li neko ima 5.000 viška, za gubljenje.

Ipak, nije sve tako idealno. Tokom vožnje od Konjarnika do Novog Beograda zatekli smo i one bez maske, one koji „vole da žive na ivici“. Naša patrola naletela je na dva mlađa putnika „buntovnika“.

Je l’ znaš da se od danas naplaćuje kazna od 5.000 dinara, ako ne nosiš masku, pitamo sportski obučenog mladića koji stoji na jednim od vrata autobusa. Deluje prilično bezbrižno, kao da mu ni na pameti nije mogući upad sanitarnog inspektora ili Komunalne milicije.

Nije raspoložen za priču, samo sleže ramenima uz osmeh kojim potvrđuje da ga potencijalna opasnost ne tangira.

Još jednog putnika smo u našoj „inspekciji“ zatekli bez maske. Bezbrižno sedi. Pitamo ga, da li zna za kažnjavanje. Jutarnjim,  pospanim glasom odgovara prilično ležerno: „Šta ću, zaboravio sam“.

Osim ovih izuzetaka, svi ostali putnici nosili su maske, neke su upadljivih i zanimljivih šara i dezena, valjda da ih neko prepozna baš po toj maski, ako već ne može po licu.

Bilo je i onih koji nose maske, ali njima nisu pokrili noseve, već samo usta. Tokom naše vožnje sanitarni inspektor nije naišao, ne znamo šta bi im rekao, da li bi ih opomenuo. Ova naša kratka patrola prošla je bez ikakvih kontrola, čak i onih iz BusPlusa, samo smo mi bili tu da kolko možemo skrenemo pažnju na novo pravilo koje treba da sačuva vaše zdravlje i zdravlje ljudi oko vas, a može i da vam uštedi 5.000 dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar