Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Regulatorni institut za obnovljivu energiju (RERI) danas je u Višem sudu u Beogradu podneo tužbu protiv Elektroprivrede Srbije zbog ugrožavanja zdravlja građana Srbije, saopštio je danas predsednik Upravnog odbora RERI advokat Jovan Rajić.

Rajić je obrazložio na osnovu čega je podneta tužba.

„Osnov za tužbu su izveštaji koji nesumnjivo pokazuju da je tokom 2018. i 2019. godine došlo do prekoračenja maksimalno dozvoljenih količina sumpor-dioksida iz termoelektrana kojima upravlja EPS, i to šestostruko. To je dovelo do ozbiljnih posledica po zdravlje građana Srbije, a i šire, van granica Srbije“, rekao je advokat u ukuljučenju uživo putem Fejsbuka.

Povezane vesti:

Objasnio je da ovom tužbom RERI hoće da spreči dalje kršenje, kako domaćih, tako i međunarodno prihvaćenih obaveza koje je država preuzela, tj. „da spreči dalje trovanje i uništavanje zdravlja građana“.

„Od suda očekujemo da u periodu od 2021. i 2027. godine, do kada važi Nacionalni plan za smanjenje emisija (NERP) naloži EPS-u da poštuje maksimalno dozvoljene emisije iz svojih postrojenja. Smatramo da će se tako značajno doprineti očuvanju zdravlja građana“, naveo je.

RERI tužbu bazira na dva ekspertska mišljenja, od kojih je jedno mišljenje pulmologa Dragane Jovanović

„Jovanović je u svom nalazu nesumnjivo utvrdila uticaj sumpor-dioksida, naročito u ovim povišenim količinama koje emituje EPS, na zdravlje ljudi, na povećanje kardiovaskularnih oboljenja, maligniteta“, objasnio je i dodao da je dr Jovanović ispitivala kratkoročni, srednjoročni i dugoročni uticaj zagađujućih materija na zdravlje ljudi.

Drugi deo je, kako je napomenuo, tehničke prirode i odnosi se na ispitivanja koja su radili stručnjaci iz Nemačke, a koja ukazuju na alternativna rešenja uz pomoć kojih bi EPS mogao da zagađujuće materije dovede u dozvoljene granice.

zagađenje vazduha nerp
Foto: Medija centar Beograd / Jovan Rajić, RERI

Dragana Jovanović, pulmolog i profesorka Medicinskog fakulteta, upozorila je ranije za Nova.rs da kada je odrasla osoba duži period izložena pomenutnim zagađenjima vazduha i udisanju čestica zagađenja, postoji mnogo veći rizik respiratornih infekcija, češća su zapaljenja pluća, a čak i kod osoba koje nemaju alergije može doći do alergijskih reakcija i spazma.

“Izloženost zagađenju dovodi do pogoršanja svih hroničnih bolesti: pre svega astme i hroničnog bronhitisa, a veći je i rizik od od razvoja karcinoma pluća”, rekla je Jovanović.

Termoelektrane „Nikola Tesla“ našle su se prošle godine na devetom mestu na listi najvećih zagađivača sumpor-dioksidom na svetu, dok se Srbija sveukupno našla na 18. mestu, pokazali su izveštaj Centra za istraživanje energije i čistog vazduha (CREA) i organizacije „Grinpis“.

Povezane vesti:

EPS-ovi izveštaji o stanju životne sredine pokazuju da su termogenergetska postorojenja ovog poreduzeća u toku 2018. godine emitovala ukupno oko 355.000 tona sumpor-dioksida, dok su u toku 2019. emitovala približno 327.000 tona ovog gasa.

Iako je u pitanju smanjenje za oko 28.000 tona, emisija ovog štetnog gasa je i dalje šestostruko veća nego što je to propisano Nacionalnim planom za smanjenje emisija (NERP), po kom je za proteklu godinu ukupna dozvoljena emisija sumpor-dioksida iz energetskih postrojenja iznosila najviše 54.600 tona.

Maksimalne godišnje emisije gasova iz energetskih postrojenja propisuje Nacionalni plan za smanjenje emisija (NERP), koji je tek u januaru 2020. usvojen na sednici Vlade, iako je njegova primena trebalo da počne još od prvog januara 2018. godine i da bude na snazi do kraja 2027.

Svrha NERP-a je da pomogne starim postrojenjima da počnu da rade u skladu sa propisima Evropske unije, sa kojima je Srbija preuzela obavezu da se uskladi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)