Ispred Fakulteta političkih nauka održava se protest studenata koji se protive izboru Slaviše Orlovića za dekana FPN. Orlović, koga je studentkinja pre 10 godina optužila za seksualno uznemiravanje, bi na sednici Saveta koja počinje u 12 trebalo da bude izabran na tu funkciju.

Kako javlja reporteka Nova.rs, ispred vrata Fakulteta okupilo se oko 50 studenata, dok veliki broj njih, ali i starijih žena nalaze ispred zgrade. U isto vreme u zgradi Fakulteta vodi se rasprava da li da počne sednica Saveta, na kojoj Slaviša Orlović treba da bude izabran za dekana. Ukupno pet profesora podnelo je ostavku u tom telu.

Protest „Nećemo seksualnog nasilnika za dekana“ održava se na poziv organizacije Ženska solidarnost, koja je danima unazad na društvenim mrežama objavljivala ispovesti studentkinja koje tvrde da ih je Orlović seksualno uznemiravao.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/nova.rs

Među okupljenima je i Dobrica Veselinović, poslanik Zeleno levog fronta.

„Nisu žene one koje ćute, nego oni koji štite nasilnike. Mladim ženama se često ne veruje. Iza mene su studentkinje koje danas ne polažu ispite. Svi mi moramo da učimo sta je integritet od ovih hrabrih žena koje su ovde“, kaže Jelena Riznić iz Ženske solidarnosti.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/nova.rs

Ona je navela da ako se borimo protiv nasilja, moramo da istrajemo u tome.

„Ako fakultet predstavlja čovek koji je nasilnik više od 25 godina i zašto neko misli da će prestati to da bude kada dobije ovu funkciju? Besne žene će promeniti svet, stalno to govorim. Budimo svi zajedno besni“, poručuje Jelena.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/nova.rs

Studentkinje navode da će Orlović kada dođe na funkciju moći da odlučuje o svakoj prijavi za nasilje, a „to ne smemo da dozvolimo“.

„Moramo da očistimo nasilnike sa svih funkcija“, navode oni.

Studenti uzvikuju „ko je nasilnik – Slaviša Orlović“ i puštaju zvukove sirene. Reporterka Nova.rs javlja da se protestu pridruži aktuelni dekan Dragan R. Simić, kao i profesor Darko Nadić. Tu je još nekoliko dodenata, asistenata i profesora.

Reporteka Nova.rs da studenti uzvikuju „pravda“.

Studentima se obratio i dekan Simić.

„Tužan je ovaj povod, ali delim svu vašu zabrinutost. Fakultet mora da štiti sve svoje zaposlene, na prvom mestu studente, na isti način. Navodi koji su se pojavili biće istraženi, dao sam nalog da pristupe svim informacijama. Sam, kao otac ženskog deteta, zabrinut sam, ali moramo se držati zakona, pravila. Neće stati ovaj fakultet dok se sve stvari ne istraže. Ja sam 9 godina na ovom mestu, neću dozvoliti da odem osramoćen“, kaže dekan, koji je potom i otišao.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Jedna od studentkinja poručuje da čekaju da Savet FPN odluči da li će biti sednice ili ne. Za to vreme neprestano se pušta zvuk sirene.

„Ako Orlović ostane kandidat, nećemo odustati do oktobra. Od oktobra nećemo stati. Može da se radikalizuje, ako to znači da ćemo zaštititi studentkinje. Nadamo se da su nas ovog puta čuli jer ne čuju nas 25 godina“, poručuje ona.

„Izlazite napolje“

Studentkinja Nikolina Sinđelić, koja je treća godina fakulteta, kaže da osuđuje svakog ko je podržao Orlovića, iako je bio njen profesor.

„Videla sam da se Orlović nabacuje studentkinjama mnogo puta. Ne zelim da čovek koji je izvršio nasilje nad jednom zenom, bude izabran za dekana“, ispričala je ona.

Protest ispred Fakulteta političkih nauka Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

Studenti uzvikuju „Izlazite napolje, izlazite napolje“, „Slaviša Orlović neće biti moj dekan“…

Jedna od studentkinja kaže da je dobila informaciju da članovi Saveta sede u slušaonici i da ne rade ništa, jer nemaju predsedavajućeg.

„Zato ih pozivamo da umesto što sede tamo i ne rade ništa, neka dođu kod nas i čuju naše zahteve“, poručuje studentkinja, a onda su svi zajedno u glas poručili: „Izlazite napolje!“

BONUS VIDEO Protest ispred FPN

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare