Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Zamenik gradonačelnika Goran Vesić sastao se danas sa specijalnom izaslanicom Stejt Departmenta za pitanja Holokausta Elen Džermejn i naveo da se u ovom trenutku raseljava Centralna kula na Starom sajmištu gde će biti izgrađen memorijalni kompleks.

Vesić je nakon sastanka istakao da Grad Beograd ima redovnu saradnju sa američkom kancelarijom za pitanja Holokausta već duže od deset godina i podsetio na zajednički rad na projektu kompleksa „Starog sajmišta“.

„U proteklih nekoliko godina dobili smo Zakon o Memorijalnom centru ‘Staro sajmište’, počelo je rešavanje imovine u kompleksu, a u ovom trenutku raseljavamo Centralnu kulu. Dobili smo i projekat za rekonstrukciju Centralne kule, a u ponedeljak ćemo dobiti i građevinsku dozvolu. Nakon toga moći ćemo da raspišemo tender za rekonstrukciju Centralne kule“, rekao je Vesić za Beoinfo i dodao:

„Kada to bude završeno, tada će Memorijalni centar raspisati konkurs za idejno rešenje uređenja kompleksa i posle toga nas očekuje međunarodni tender za izvođača radova. Očekujem da ćemo u narednih nekoliko godina imati uređen Memorijalni kompleks i tada će zauvek mesto na kojem su stradale desetine hiljada Jevreja, Srba, antifašista i Roma biti memorijalizovano u znak sećanja na sve užase Holokausta i Drugog svetskog rata.“

Plan je da kompleks ne bude samo mesto sećanja već i obrazovanja mladih generacija, kako bi se sprečila revizija istorije, naveo je Vesić.

BONUS VIDEO – Isak Asiel: Biće sačuvane dve originalne zgrade logora Topovske šupe

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar