Sledeće godine izgradnja Memorijalnog centra Staro sajmište

Društvo 28. jun. 202122:45
Podeli:
Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić najavio je da sledeće godine počinje da se gradi memorijalni centar "Staro sajmište".

Pročitajte i ovo

Memorijalni centar „Staro sajmište“ gradi se kao zajednički projekat Ministarstva za kulturu i informisanje i Grada Beograda. Inače, Zakon o Memorijalnom centru „Staro sajmište“ stupio je na snagu, pa su se stvorili uslovi da se ovaj projekat realizuje.

„U ovom trenutku radi se projektna dokumentacija za rekonstrukciju objekta Centralna kula u kompleksu Starog sajmišta u Beogradu, koja bi trebalo da bude gotova do kraja ove godine. Na osnovu dokumentacije koju pripremamo, početak radova očekujemo početkom 2022. godine. Moramo da negujemo sećanja na važne istorijske događaje, koje ne smemo da zaboravimo“, kazao je Radojičić za RTS.

Prema njegovim rečima, Memorijalni centar imaće istraživački deo, deo za čuvanje dokumentacije i njihovu prezentaciju, a tu će se organizovati i razne manifestacije kako bismo gajili sećanje na nesrećno stradale žrtve jedne pogrešne ideje.

Gradonačelnik je precizirao da je plan da se prvo rekonstruiše Centralna kula u kompleksu Starog sajmišta, a očekuje se da do početka radova budu rešena imovinska pitanja.

„Kula je u izuzetno lošem stanju, nebezbedna je. Ceo objekat, posebno njegovi središnji delovi, devastirani su zubom vremena, statički nesigurni i nebezbedni za korišćenje. Zato nam je na prvom mestu bezbednost ljudi koji su se tamo uselili iz različitih razloga i na nelegalne načine. Važno je da se posle toliko decenija ova značajna stvar reši“, istakao je Radojičić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar