Čačak spomen park
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Meštani naselja Spomen park uputili su zahtev Gradskoj upravi u Čačku da im se u najkraćem roku izgradi trotoar duž regionalnog Gučkog puta, jer je pešacima zbog velike frekvencije saobraćaja bukvalno onemogućeno kretanje, kažu oni za Nova.rs. Inače, ovo je jedina pristupna saobraćajnica ka domovima oko 200 domaćinstava, čiji članovi su potpisali peticiju upućenu gradu. Žitelji naselja Spomen park zahtevaju i da oko dvadesetak domaćinstava dobije kanalizaciju, čiji priključak, kako tvrde, platili još pre 15 godina.

POGLEDAJTE JOŠ:

Prema rečima Zorana Vasilijevića, decu bez pratnje ne smeju da puste na ulicu.

„Strahujemo za bezbednost naših mališana. Nedavno se dogodilo da je devojčica koja je krenula u školu upala u kanal pored puta, jer je to bio jedini način da je ne udari vozilo“, ispričao je on.

Kako je istakao, njegovoj osamdesetogodišnjoj majci Mari se isto to desilo, a ona je pri padu u kanal slomila kuk.

„Peticiju za hitnu izgradnju trotoara sa potpisima više od 200 komšija, Gradskoj upravi smo podneli u martu ove godine“, priča Vasiljević, dodajući da su se zbog problema nedostatka trotoara nadležnima obraćali i ranije.

U izveštaju inspektora za lokalni prevoz i puteve, koji je na poziv građana izašao na teren krajem prošle godine, konstatovano je da su oštećene bankine i da je ugrožena stabilnost puta, što je u nadležnosti „Puteva Srbije“. Takođe je propisano da mora postojati oprema koja odgovara potrebama naselja, odnosno trotoar, autobuska stajališta, prostor za parkiranje i javna rasveta.

Meštani Spomen parka pričaju da godinama muku muče i sa nedostatkom sistema kanalizacije. Ističu da su priključke platili još 2005. godine, i to 1.000 evra po domaćinstvu.

Čačak spomen park
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

„To nam je bio uslov da se povežemo na vodosistem ‘Rzav’, odnosno da dobijemo gradsku vodu. Još 2013. godine završen je projekat za priključenje na kanalizacioni sistem, kao i dozvola za izgradnju trotoara. Nažalost, sve je ostalo na papiru i na obećanjima gradskih čelnika. Nije nam jasno kako neko može da se koristi našim parama punih 15 godina, a mi kanalizaciju i dalje nemamo“, izjavio je meštanin Miodrag Skočajić.

Gnevni meštani su već najavili ovdašnjoj Upravi saobraćajne policije da će u junu ove godine, ukoliko se njihov problem ne bude pomakao s mrtve tačke, blokirati regionalni put ka Guči. Više, naglašavaju, ne veruju obećanjima gradskih čelnika koji su „više puta pogazili datu reč“.

Čačak spomen park
Foto: Ljubica Sokić/Nova.rs

Sa druge strane, u Gradskoj upravi Čačak kažu da su upoznati sa ovim temom, ali navode da ovaj problem datira od vremena mnogo pre aktuelne vlasti. Dodaju da će ovih dana ponovo organizovati sastanak sa žiteljima ovog dela grada, sa uverenjem da će pronaći zajedničko rešenje.

Inače, zbog pogleda koji se sa ovog prigradskog naselja pruža na panoramu grada na Moravi, ovo naselje zovu „čačansko Dedinje“.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare