Foto: Shutterstock

Čačanska golgota Vladana Milinkovića

Da država „ozbiljno“ ima nameru da se obračuna sa organizovanim kriminalom i poslovanjem u sivoj zoni potvrđuje i akcija kragujevčkih inspektora Poreske uprave, koji su „izvršili upad“ u Čačak i u ciljanoj kontroli ugostiteljske radnje „Slatko Srce“ u tom gradu, častili se sa dve kugle sladoleda u vrednosti od 180 dinara bez fiskalnog računa, na koji način je državi uskraćen porez u visini od 36 dinara.

To je, naime, bio jedini razlog da se vlasniku ovog lokala izrekne mera zabrane obavljanja delatnošću u trajanju od 15 dana, jer ova radnja je uredno registrovana, radnici prijavljeni, roba u prometu legalno nabavljena i evidentirana, obaveze prema državi, gradu i radnicima – iako teško – se redovno izmiruju. Poštuje se radno vreme i sve propisane protivepidemiološke mere.

POGLEDAJTE JOŠ:

Sve to i nije nešto novo, možda bi prošlo nezapaženo da nije reakcije Čačana, najviše kolega i korisnika usluga koji su nezadovoljni postupkom kragujevačkih poreznika i ovih prazničnih dana uskraćeni da u bašti ovog ugostiteljskog objekta popiju dobru kafu, a najviše što se nema razumevanja za vlasnika kojeg su ovih dana snašle mnoge nedaće i nepravde.

Nedavno mu je umrla supruga, a on je operisan kao kardiovaskularni bolesnik. Pre mesec dana mu je umro otac, a dok mu je inspekcija „trakeljisala“ i zatvarala lokal, on se borio za njen život, a potom na čačanskom groblju sahranjivao majku.

„I ranije smo imali inspekcijske kontrole, a u poslednje vreme i učestalo zbog anonimnih prijava koje su stizale raznim nadležnim službama, ali moram da istaknem da je postupanje svih čačanskih službi, komunalne inspekcije, sanitarne, komunalne policije, poreznika uvek bilo korektno. Za ovo što nam se desilo šta da kažem, osim da se ‘zahvaljujem’ onome ko nas je prijavio, a zaista i iskreno se zahvaljujem svim sugrađanima i našim stalnim gostima koji su nas u ovoj situaciji podržali“, kaže Vladan Milinković, vlasnik ugostiteljske radnje „Slatko srce“ za Nova.rs.

Čačak
Foto: N1

Milinković je nevoljno pristao da nam bilo šta kaže, uznemiren zbog svega šta se dogodilo.

Kome i zbog čega smeta ovaj častan čovek? Običan, miran, tih i pošten. Čovek koji se u ovo teško vreme ekonomske krize bori da odškoluje svoje dete na fakultetu (drugo je u inostranstvu), da ne otpusti radnike i ugrozi egzistenciju njihovih porodica, koji se bori za goli život?

„Osoblje koje je zaposleno u mom lokalu tu radi godinama, neki i duže nego što sam ja vlasnik. Dragan već 17 godina, Bojana 10 godina, oboje imaju decu i zabrinuti su za egzistenciju svojih porodica. I mlađe koleginice su već godinama sa nama i svima je ovo zaista teško palo. Za 17 godina koliko sam ja vlasnik lokala nikada nam se ništa slično nije dogodilo, kaže Milinković.

U čemu je smisao onoga ko je pisao i onih koji su usvojili zakon kojim se za neizdati fiskalni račun, pa makar on bio i 180 dinara ili manje, izriče drakonska novčana kazna i mera zabrane rada lokala na 15 ili više dana. Pravnici bi rekli da je to primer prenomirane kazne, a i očigledno je da je ovakvim postupkom napravljena desetinama puta veća šteta i za vlasnika lokala i za državu, nego što postoji neka korist.

U narednih 15 dana objekat neće raditi, neće naručivati robu od dobavljača, neće ostvarivati promet, država neće imati svoj deo prihoda po oba osnova.

POGLEDAJTE JOŠ:

„U trenutku postupanja inspektora imali smo oko 8.000 dinara u kasi i nedostajao je samo račun za njihov sladoled koji su kupili ispred lokala. Jasno je da nismo imali nameru da oštetimo državu i prikrijemo stvarni promet, jer bi iznos u kasi bio makar upola manji i razlika ne bi bila samo 180 dinara“, kaže Milinković za naš portal.

Naši sagovornici su istraživali pozadinu ovog slučaja.

Upućeni kažu da sve potiče od jedne žene koja je provela dva meseca u istražnom zatvoru zbog zloupotrebe službenog položaja dok je radila u Poreskoj policiji u Čačku. Pokušala je da podvali kriminalističkim inspektorima MUP-a, u korist jednog kriminalca, pa se našla iza rešetaka. Sad kao „savestan“ građanin učestano prijavljuje komunalnoj miliciji i republičkim inspekcijama vlasnika ovog ugostiteljskog objekta. Razvedena je i slobodna žena.

„Možda je bacila oko na našeg ‘Vlaću’, a on to u svojoj muci i ne primećuje“, navodi u šali jedan od naših sagovornika i dodaje da je ovde reč o klasičnoj zloupotrebi prava na šta inspekcije ne treba da reaguju ili ako reaguju to treba da bude veoma oprezno.

Po nalogu iz centrale Poreske uprave iz Beograda (kojoj je podneta prijava od strane „savesnog“ građanina), kontrolu su izvršili, dve kugle sladoleda pojeli i meru zabrane obavljanja delatnosti izrekli inspektori iz Kragujevca, a rešenje uoči praznika, sutradan po sahrani majke, uručili poreski inspektori Filijale u Čačku.

Tako su činovnici državne administracije čestitali praznike njemu i građanima Čačka koji se gotovo svakodnevno okupljaju u bašti ovog lokala za koji imaju samo reči hvale.

Ostaje otvoreno pitanje da li u vreme pandemije koronavirusa treba za sve i svašta zatvarati ugostiteljske objekte kad znamo da je ovo jedna od najpogođenijih grana privređivanja. Zbog dve kugle sladoleda kojima su se častili inspektori, ne dovodimo u pitanje da li je to tako ili nije. U zapisniku do kojeg smo došli stoji „za kupljene 2 kugle sladoleda u iznosu od 180 dinara poreski inspektori nisu dobili fiskalni račun“. I to je sve. Po zakonu nije dopuštena žalba. Naši sagovornici tvrde da je reč o lokalu koji uredno izdaje fiskalne račune, a da se ovde verovatno radilo o izolovanom slučaju (vitrina je ispred lokala, a kasa unutra u prostoru u kojem je zbog korone zabranjen rad). To i inspektori ne spore.

Međutim, smatraju oni, nije uredu da dok čoveku umire majka, inspekcija vrši kontrolu i zatvara lokal.

„On je zahvalan što mu rešenje nije uručeno na čačanskom groblju dok je sahranjivao majku i što je to učinjeno sutradan u objekt“, ljutito kažu stalni gosti ovog objekta.

Na kraju, većina sagovornika nam je rekla da vlasnik odbija svaku vrstu podrške i pomoći, ne želeći da dovodi u neprijatnost ni radnike poreske uprave niti sebe. Smatra da bi ista osoba koja ga stalno prijavljuje to ponovo činila. Kaže, preživeo je i gore pa će i ovo.

Jedan broj upućenih radnika državne uprave koje smo kontaktirali smatraju da je apsolutno nepotrebno popstupanje inspekcija u ovakvim okolnostima, te da u konkretnom slučaju ne bi vršili inspekcijski nadzor niti za dve kugle sladoleda doneli navedenu meru.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram