Nakon pisanja portala Nova.rs o nezadovoljnim roditeljima đaka Osnovne škole "Oslobodioci Beograda" na Paliluli zbog toga što će deca, tokom rekonstrukcije koja je planirana u narednim danima, godinu dana biti izmeštena u tri škole koje su fizički veoma udaljene od njihovog mesta stanovanja, kolektiv ove ustanove saopštio je da će radovi ipak početi nakon završetka ove školske godine.

Roditelji đaka Osnovne škole „Oslobodioci Beograda“ na Paliluli danima smišljaju načine kako da „spasu“ i decu i sebe od izmeštanja u druge škole zbog planirane rekonstrukcije u njihovoj matičnoj.

Glavni problem bio je taj što više od 50 odsto đaka živi s leve strane Dunava, odnosno u naseljima Krnjača i Kotež, te da bi im druge škole (na Zvezdari i Konjarniku) bile znatno dalje, ali i njihovim roditeljima koji ih dovoze i odvoze.

O tome je za naš portal govorila Jelene Miljković, majka jednog šestaka, a koja je i član Školskog Odbora i član Saveta Roditelja ove škole. Ona je ukazala i na druge probleme koji se javljaju, kao što je razdvajanje braće i sestara i popodnevna smena, zbog koje bi đaci ostajali u školi po ceo dan.

nedovoljno razvijena komunikacija između roditelja i Uprave škole.

Nakon što je njihov problem izašao u javnost, škola odnosno Sekretarijat za investicije promenio je prvobitnu odluku o rekonstrukciji i adaptaciji zgrade ove ustanove, odnosno promenio je termin početka radova.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nakon obraćanja škole Sekretarijatu za investicije sa molbom da se u što kraćem roku precizira datum početka rekonstrukcije škole, a zbog organizacije probnog završnog ispita 23. marta dobili smo odgovor da će radovi na rekonstrukciji započeti nakon završetka ove nastavne školske godine, dakle nakon podele knjižica u junu. Sada je pitanje ko je odgovoran za ovo, jer da je komunikacija između roditelja i škole postojala, do ovoga ne bi ni došlo“, kaže ogorčena majka.

Protestno pismo, Osnovna škola „Oslobodioci Beograda“ Foto:

Jelena ističe da većina roditelja smatra da je ova odluka „mazanje očiju“, te da oni neće odustati od njihovih prvobitnih zahteva.

„Postavlja se pitanje da li je moralo 212 roditelja da se digne da direktorka pošalje mejl i dobije neki odgovor? Ovo je mazanje očiju, mi od naših zahteva nećemo odustati. Naši zahtevi i dalje postoje kako smo i rekli. Idemo do kraja, do njihovog ispunjenja. Od 01. septembra će možda biti više braće i sestara koji će se razdvojiti. Nećemo da čekamo taj dan da nam saopste da se smeštamo u autobus i pravac Konjarnik! Hoćemo da mirno provedemo leto i letnji raspust. Odgovore moramo dobiti u rokovima koje smo naveli u direktnom obraćanju. Povlačenja nema!“, jasna je ona.

Osnovna škola „Oslobodioci Beograda“ Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Ona podseća da su svi roditelji za rekonstrukciju škole, te da je i njima u interesu da zgrada biti adaptirana. Ipak, „tajming“ za radove je loš, pa su predlagali da to bude tokom letnjeg raspusta, što je tek nakon njihovog apela, Sekretarijat prihvatio.

„Nama je drago što se misli o renoviranju škole, ali ne treba zaboraviti ni decu. Uslovi koji su nam ponuđeni su apsolutno neprihvatljivi, imajući u vidu da dosta dece ne živi u neposrednoj blizini ustanove, nego dolaze prevozom. Stoga bi im putovanje na Zvezdaru i na Konjarnik na dnevnom nivou oduzimalo oko 2,5 sata slobodnog vremena. Takođe, njihovom prvobitnom organizacijom, deca bi bila ceo dan u školi, od ujutru do uveče. Treba uzeti i obzir da svi većinom rade od 8 do 4 ili 9 do 5, što bi značilo da bi se porodica svela na vikend porodicu, jer je u planu da deca idu popodne u školu. A tu je i razdvajanje braće i sestara koji idu u školu. Jedni ovamo, drugi onamo“, kazala je ona.

PROČITAJTE JOŠ:

Naša sagovornica je, zajedno sa drugim roditeljima, uputila pitanje koliko će nastavnika i pomoćnog osoblja ostati bez posla u periodu rekonstrukcije škole, kao i da li je neko mislio na njih.

„Mi nećemo odustati, želimo ispunjenje zahteva. Više od 200 roditelja potpisalo je protestno pismo sa zahtevima, koje je upućeno direktorki škole, Sekretarijatu za obrazovanje i dečiju zaštitu, kabinetu gradonačelnika, Ministarstvu prosvete i Generalnom sekretarijatu predsednika Republike. U nekoliko odeljenja zakazan je vanredni roditeljski sastanak za sutra, dok je 06. marta zakazana sednica ‘Saveta Roditelja’, na kojoj bi predstavnici naših odeljenja trebalo da insistiraju na realizaciji zahteva. Naš plan je bio da 11. marta organizujemo jednodnevni bojkot nastave kao meru upozorenja, ali ćemo sutra i prekosutra videti da li smo nešto postigli“, kaže ona.

Podsetimo, Školska uprava odlučila je o izmeštanju učenika ove palilulske škole zbog renoviranja. Planirano je da 1. i 2. razred imaju celodnevnu nastavu i boravak, a 3. i 4. razred boravak u obližnjoj Železničko-tehničkoj školi. Zatim, 3. i 4. razred išao bi u OŠ „1300 kaplara“ u popodnevnu nastavu, a 5,6,7. i 8. razred u OŠ „Stevan Sinđelić“ na Konjarniku, takođe u popodnevnu smenu.

Navodno bi bio organizovan prevoz od škole do škole domaćina i nazad, mada roditeljima nije precizirano da li se radi o liniji koja će saobraćati više puta dnevno, namenski, isključivo za izmeštenu decu ili će biti polazak i povratak isključivo u jednom terminu.

BONUS VIDEO: Štrajk upozorenja prosvetara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar