Ivan Mrđen Foto: privatna arhiva

Sećate li se one sjajne karikature Dušana Petričića, kad ispred zgrade Predsedništva stoji samo jedan čovek sa transparentom protiv predsednika svega ovoga, a iza njega masa simbola za tviter i fejsbuk. U prevodu tviter revolucionara i fejsboraca.

Pažljiviji pratioci društvenih mreža moraju u poslednjih nekoliko dana da primete izvesnu promenu u ovom vidu angažmana. To više nije samo puko opisivanje svega što nam se događa, jer je sve više prisutna i neka vrsta gneva, ponajviše zbog osećanja nemoći da se bilo šta promeni.

Iz tog vulkana koji je predugo tinjao pokuljala je prava lavina ozbiljnih pitanja, na koja aktuelna vlast gotovo da nema valjane odgovore. Na žalost, takva pitanja, s časnim izuzetkom dvoje, najviše troje šire poznatih ličnosti – ne postavlja niko na onom delu političke scene, koje nekim čudom sebe naziva opozicijom.

Evo, na primer, jučerašnjeg niza, samo na osnovu objave prorežimskih tabloida da je i dalje aktuelni bog i batina u Fubalskom savezu Srbije Slaviša Kokeza sa doskorašnjim direktorom Carine Milošem Tomićem (i ekipom iz Srpske napredne stranke) opljačkao i oštetio državu Srbiju za najmanje 680 miliona evra, mada ima indicija da je reč o bezmalo četiri puta većem iznosu:

Ko je postavio Kokezu na čelo FSS, Tomića za direktora Uprave carina RS, Aleksandra Obradovića i Milenka Grčića na čelo “Elektroprivrede Srbije”, Dušana Bajatovića u “Srbijagasu”, Nebojšu Stefanovića za ministra policije, a sada i vojske, Dijanu Hrkalović na mesto državnog sektetara u MUP, Radeta Bastu za direktora “Beogradskih elektrana”, Miloša Vučevića za prvog čoveka Novog Sada, Zorana Radojičića za fiktivnog gradonačelnika Beograda, Zoranu Mihajlović za ministarku čas energetike čas infrastrukture…

A onda dolazimo i do davanja procenta od plate za SNS za dobijanje radnog mesta ili reketiranje “pobednika” nameštenih tendera za javne nabavke, sve do pitanja ko je doveo i pod čijom zaštitom je uhapšeni Veljko Belivuk sa severa stadiona “Rajko Mitić” instaliran na jug “Partizanovog”… Ili, kako je moguće da se u sedištu SNS u Novom Sadu tamošnji dileri hvale kako su tokom brutalno ugušenog “sedmojulskog ustanka 2020” organizovano išli u Beograd da lome po gradu, napadaju policiju i upadaju u skupštinu?

Umesto odgovora na sva ova pitanja imamo ko zna koju epizodu serije “Gde su pare Đilase”, ovog puta po scenariju iz Abu Dabija, pod radnim maslovom “Mauricijus”. Ko je tu lud – pita se običan svet, napominjući da će još malo pa devet godina od promene vlasti, a da nadležni organi nisu protiv bivšeg gradonačelnika Beograda i lidera Stranke slobode i pravde pokrenuli bilo kakav postupak, a kamoli da je za nešto pravovaljano osuđen.

U tom kontekstu, kad naprednjacima valja isplivati iz sopstvenih nevolja i obračunati se sa secikesama i seciglavama u svom okruženju, nisu bez značaja ni pitanja gde je državna tužiteljka Zagorka Dolovac i zašto je zadržana i reizabrana na tu značajnu funkciju?

Ako vam se sva ova pitanja već nisu zgadila, evo i jedne “čestitke”, iz koje se makar može zaključiti ko sve to plaća: “Litar dizela 155,40 dinara ili 1,32 evra. Čestitamo ekonomskom tigru, lideru u regionu i celom Srbskom svetu!”

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar