Foto: Promo

Regulatorno telo za elektronske medije (REM) je početkom juna podnelo zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv televizija koje koristi nacionalnu frekvenciju. Pink je, prema njihovim navodima, samo u martu mesecu 2021. godine učinio 717 prekršaja, a u stopu su ga pratile i druge televizije - Hepi, 292 prekršaja, Prva, 307 prekršaja i B92 146 prekršaja.

PROČITAJTE JOŠ

Jednu vrstu javne debate o ovim prekršajima pokrenuo je i Pavle Grbović, lider Pokreta slobodnih građana, koji je izveštaj REM-a za mart mesec 2021. godine izneo na društvenim mrežama. U razgovoru za portal Nova.rs, Grbović postavlja jasno pitanje – čemu služi Savet REM ukoliko ne sankcioniše ovakve prekršaje u korist građana Srbije?

„Situacija je vrlo jednostavna: kada imate televizije sa nacionalnom frekvencijom koje svesno i u kontinuitetu krše zakon, onda ili one moraju da ostanu bez te frekvencije ili zakoni i institucije postaju suvišni jer ništa ne znače i ničemu ne služe. Postavlja se pitanje smisla daljeg postojanja REM-a ukoliko on ne može da funkcioniše kao nezavisno telo i ako nastavlja da bezobzirno ignoriše svoje zakonske dužnosti“, navodi Pavle Grbović za Nova.rs.

Kaže, reforma REM ključna.

„Ako je za njih prikazivanje monstruoznih fotografija sadržaj edukativnog karaktera, onda i na zakone gledaju kao na informativne brošure koje ih ne obavezuju. To je nedopustivo i zbog toga najviše trpe građani koji su svakodnevno zatrpavani najgorim đubretom koje se izliva sa televizija sa nacionalnom frekvencijom, a koje svojim delovanjem društvo preobražavaju u zajednicu u kojoj dominiraju agresija i prostota. Zbog toga je reforma REM-a jedna od ključnih tačaka za oporavak teško obolelog društva“, dodao je Grbović za Nova.rs.

Pavle Grbovic Pokret slobodnih gradjana
Pavle Grbović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Judita Popović, jedna od članica Saveta REM, s druge strane za Nova.rs tvrdi da nije pogledala najnoviji izveštaj, ali da je jasno kako se televizije koje koriste nacionalnu frekvenciju i inače ponašaju.

„Ja nisam čitala taj izveštaj, ali sam ranije izrazila svoje mišljenje i stavove u vezi sa kršenjem zakona u vezi sa televizijama koje koriste nacionalne frekvencije. Za sada ne mogu da vam dam konkretan odgovor na pitanje kako će oni dalje raditi – ne znam, zaključite sami. Ako pogledamo kako su se ranije ponašali, kakve sankcije postoje, a kakve se primenjuju, jasno zaključujemo šta dalje možemo da očekujemo od njih“, govori Judita Popović.

„Možda im je to neka vrsta škole, što su barem u nekom segmentu bili rešetani u pogledu svog rada. Ja sam se uvek trudila da se držim zakona, vlasnici i urednici tih televizija to znaju. Ako ništa drugo, barem postoji neko u REM-u ko će ih suočiti sa onim što se dešava“, zaključila je Popović za naš portal.

Judita Popović / Foto: Medija centar Beograd

Regulatorno telo za elektronske medije je, na osnovu odluke Saveta dana 07. juna 2021. godine podnelo Zahteve za pokretanje prekršajnog postupka protiv Pink internacional company d.o.o., Beograd kao pravnog lica i odgovornog lica u pravnom licu, zbog toga što je u televizijskom programu koji se emituje pod skraćenim identifikacionim znakom Pink učinio 717 prekršaja Zakona o oglašavanju, protiv Happy TV d.o.o. Beograd kao pravnog lica i odgovornog lica u pravnom licu, zbog toga što je u televizijskom programu koji se emituje pod skraćenim identifikacionim znakom Nacionalna Happy TV učinio 529 prekršaja Zakona o oglašavanju, protiv B92 a.d. Beograd kao pravnog lica i odgovornog lica u pravnom licu, zbog toga što je u televizijskom programu koji se emituje pod skraćenim identifikacionim znakom B92 učinio 307 prekršaja i protiv Prve televizije d.o.o. Beograd kao pravnog lica i odgovornog lica u pravnom licu, zbog toga što je u televizijskom programu koji se emituje pod skraćenim identifikacionim znakom Prva učinio 146 prekršaja Zakona o oglašavanju u mesecu martu 2021. godine

Kakva ovlašćenja zapravo ima REM i šta može da uradi?

Judita Popović je ranije u razgovoru za Nova.rs, a govoreći o televiziji Hepi koja krši zakon ne poštujući jasno definisane programske sadržaje, izjavila da REM ima opciju da izrekne opomenu, ili da televizijama koje krše zakon oduzme nacionalnu frekvenciju.

„REM može da izrekne opomenu ili da oduzme frekvenciju. Ja ne verujem da će frekvencija biti oduzeta Hepiju. Iluzorno je i očekivati da se oduzme frekvencija, ali u svakom slučaju, mora da se izrekne opomena, jer postoje egzaktni podaci da oni krše zakon, ma šta god oni rekli“, rekla je Popović ranije za Nova.rs.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare