REM Pink
REM i Pink Foto:Nemanja Jovanović/Promo

Juče je održana još jedna redovna sednica Saveta REM, na kojoj se pričalo o radu Javnih servisa - RTS, RTV, tokom 2020. godine. Prethodnog utorka su na sednici bili predstavnici tri televizije koje koriste nacionalnu frekvenciju - Hepi, Prva i B92. Ostala je još televizija Pink, koja takođe koristi nacionalnu frekvenciju, a o čijem programskom sadržaju mora da se razgovara, navode iz REM za Nova.rs.

„Ne zna se kada će biti održana sednica povodom programskog sadržaja televizije Pink, ali će morati da se održi jer i televizija Pink ima velike probleme oko ispunjavanja zakonskih obaveza“, navodi Judita Popovič, jedna od članica Saveta REM, za Nova.rs.

PROČITAJTE JOŠ

„Kulturno umetnički i naučni i dečiji program ne postoji na Pinku ni u naznakama. Procentualno imaju rijaliti program isto kao kod televizije Hepi, a to se kosi sa određenim obavezama koji se tiču komercijalnih televizija, koje su obavezne da doprinose kulturno i obrazovnom nivou građana. To je zakonom predviđeno da spada u njihovu obavezu…a to se postiže upravo tako što imate i dečiji i naučni i kulturno obrazovni program. To su opšte obaveze i po zakonu. Ne možete da doprinosite podizanju kulture jedne nacije sa rijalitijem koji čini 40 odsto vašeg programskog sadržaja“, objasnila je Popović za naš portal.

Podsetimo, Savet REM je, prema informacijama portala Nova.rs, prošle nedelje započeo redovne sednice koje se tiču programskog sadržaja iz 2020. godine, televizija koje koriste nacionalnu frekvenciju.

Kako je ranije potvrđeno iz REM za Nova.rs, prema izveštaju stručne službe o programskim sadržajima, televizija Hepi ima 38 odsto rijalitija od celokupnog sadržaja koji se emituje na televiziji, a zajedno sa informativnim programom, ukupno 68,86 odsto ukupnog programa televizije potrošeno je na rijaliti i na info program. Judita Popović je sada navela da je slično i sa televizijom Pink.

„Svi znamo koji je rijaliti nivo, a info program je ispolitizovan i u funkciji određene propagande, što znači da je veliki deo programa mnogo problematičan. Hepi nema naučno-obrazovni, kulturno-obrazovni, ni dečiji program. Dokumentarnog programa imaju svega 0,07 odsto“, rekla je Popović ranije za Nova.rs.

Pratite portal Nova.rs i na društvenim mrežama InstagramFejsbuk i Tviter.