"Mladim ljudima sa velikim talentima u Srbiji najviše treba podrška, ali čak i ne finansijska, ona je tek na trećem mestu. Treba im institucionalna podrška da imaju gde da razvijaju svoje talente", objasnio je Miloš Pešić, osnivač Fondacije "Jedan posto" koja se bavi pomaganjem mladim talentima u Srbiji, gostujući u podcastu Snaga uma.

„Mi nismo ni svesni koliko zapravo ima tih mladih naučnika i koliko su ozbiljne stvari koje oni rade. To nisu neka takmičenja znanja poput onih koje smo imali u osnovnoj školi. Jedna devojčica je, na primer, izmislila foliju koja menja boju kada se hrana pokvari! Oni se bave ozbiljnim istraživačkim radom i prave velike stvari na polju naučnih inovacija. Nažalost, često nemaju uslova da se razvijaju. Pre dve godine imali smo situaciju da smo imali našu reprezentaciju za učešće na Međunarodnom hemijskom turniru u Moskvi. Mesec dana pre takmičenja oni su se bavili skupljanjem novca kako bi uopšte mogli da odu na takmičenje, umesto da se bave pripremama za takmičenje. U inostranstvu, naročito u zapadnim zemljama, deca zaista te uslove imaju da mogu neometano da se bave razvojem svojih talenata, pa ih podržavaju institucije, imaju laboratorije, mentore…“, rekao je Miloš koji se osvrnuo na svoje iskustvo koje je stekao u radu sa ovim izuzetnim mladim ljudima objasniviši da se svi ti mladi matematičari koji osvajaju medalje po inostranstvu, i drugi mladi naučnici često osećaju nedovoljno cenjeno u Srbiji, zbog čega često rešavaju da odu iz Srbije.

„Prečesto na njih niko ne obraća pažnju. Dokaz za to je što nismo ni svesni koliko te talentovane dece ima, kao što nismo ni svesni značaja njihovog rada. Kada im doniramo neki novac i pomognemo im da odu na neko takmičenje ili usavršavanje, često od njih dobijemo odgovor da im je najviše značilo to što je neko prepoznao njihov rad i što su se kroz rad sa nama uverili da ih neko dovoljno ceni da bi se potrudio da im pomogne. Njima je to motiv da ostanu ovde. Ako ne dobiju prepoznavanje i vrednovanje za to što rade, oni će otići iz ove zemlje“; procenio je Miloš Pešić u razgovoru sa Miljanom Nešković u novoj epizodi podcasta Snaga uma.

Pogledajte ceo podkast Snaga uma u kome gostuje Miloš Pešić, osnivač Fondacije „Jedan posto“:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare