Banja Luka fest Stefan Milenkovic
Stefan Milenković Foto:Promo/Instagram/banjaluka.fest

Dvonedeljni međunarodni master klas violine Stefana Milenkovića počeo je u Čačku.

Ovaj kamp je organizovala platforma „Srbija stvara“, uz podršku TOČ-a , a održava se u Muzičkoj školi „Dr Vojislav Vučković“. Kamp pohađa trinaest mladih talenata na violini, od kojih je troje iz inostranstva, po jedno iz Hrvatske, Japana i Češke.

Milenković je izrazio zadovoljstvo jer je master klas uspešno startovao budući da ih pandemija nije sprečila u planovima. On je ponovio da su pored talentovanih učenika violine iz Beograda, Užica, Novog Sada, Pirota i Čačka, sa njima i studenti iz inostranstva.

„Želja mi je da polaznicima tokom dve sedmice, pored svog muzičkog znanja i iskustva, prenesem i veštinu kako da harmonizuju telo, um i duh putem praktičnih i efektnih tehnika biomehanike, disanja, joge i meditacije“, istakao je virtouz na violini.

On, kao kreativni ambasador nacionalne platforme „Srbija stvara“, ocenjuje da je podrška upućena mladim umetnicima jedna od osnovnih misija kojoj su zajednički posvećeni.

Jedna od polaznica kampa je i mlada japanska violinistkinja Misaki Tanaki. Ona je u grad pored Morave pristigla iz Češke gde se nekoliko godina usavršavala. Kako je naglasila, za samo nekoliko časova, na master klasu došla je do saznanja o kojima je niko do sada nije učio. Tanaki je izrazila uverenje da će, zahvaljujući kampu i Stefanu Milenkoviću, ubuduće bolje svirati.

Milenković je program kampa sastavio na osnovu više od 20 godina svog pedagoškog iskustva na najprestižnijim svetskim muzičkim koledžima, među kojima je i Džulijard u Njujorku.

Polaznici master klasa svakodnevno pohađaju teorijske i praktične, kako grupne, tako i samostalne časove sa Milenkovićem. Tu su i dnevni časovi fizičke spreme specifične za muzičare,ali i tehnike disanja koje su neophodne za javne nastupe.

Stefan Milenković je rođen u porodici Zorana Milenkovića, violiniste, i Lidije Kajnaco, pijanistkinje italijanskog porekla. Prve časove violine davao mu je otac još kad je imao tri godine. Sa šest godina imao je prvi nastup kao solista sa orkestrom. Godine 1984. otpočela je njegova intenzivna muzička karijera. Od svoje petnaeste godine je živeo u Italiji, odakle je poreklom njegova majka. Svirao je za američkog predsednika Ronalda Regana na Božićnom koncertu u Vašingtonu 1987. i za sovjetskog predsednika Mihaila Gorbačova u Beogradu 1988. godine, a 1991. slušao ga je i papa Jovan Pavle Drugi. Svoj 1000. nastup imao je 1993. godine u Montereju u Meksiku.

Nakon što je 1994. kao najmlađi diplomac diplomirao na Univerzitetu umetnosti u Beogradu pozvan je da studira na Džulijardu u Njujorku, gde je radio sa Doroti Delej, a od 2003. godine i predavao.Nastavio je da izvodi brojne koncerte i 2000. godine postao je izborni član Perlmanovog muzičkog programa. Pre sedamnaest godina imenovan je za dopisnog člana Džulijarda.

Bonus video: Stefan Milenković u Botaničkoj bašti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar