Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Novi Pazar je u junu i julu, prema statističkim podacima, bio prvi grad u Evropi po stopi smrtnosti izazvanoj posledicama koronavirusa. Pa ipak, građani Novog Pazara kao da su zaboravili šta se događalo ovog leta, jer dobar broj njih ponovo - ne nosi maske.

Drugi pik epidemije koji je letos zahvatio ovaj grad, odneo je zvanično oko 150, a prema nekim procenama i više od 300 građana Novog Pazara.

Osim ogromnog broja preminulih od posledica virusa, Novi Pazar je bio i najveće zarište po broju zaraženih u zemlji – na dnevnom nivou kovid ambulante Opšte bolnice Novi Pazar imale su i na stotine pregleda.

Međutim, to, izgleda, nije upozorilo žitelje ovog grada, pa sve ređe na ulicima, kafićima i prodavnicama možete sresti ljude koji nose maske i pridržavaju se mera zaštite koje je propisao Krizni štab Vlade Republike Srbije.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Zbog ogromnog broja zaraženih i preminulih u centru sandžačke regije, građani smatraju da je čak polovina ovog grada stekla imunitet na koronavirus.

Opuštanju stanovništva pogoduju i informacije koje ovih dana dolaze iz novopazarskog Zavoda za javno zdravlje koje govore da nema povećanja obolelih od koronavirusa, kao i informacija da se na infektivnom odeljenju Opšte bolnice Novi Pazar trenutno leče samo tri pacijenta.

Većina objekata u Novom Pazaru je na vidnom mestu obeležila pravilnik o ponašanju za vreme pandemije koronavirusa, kao i obaveštenja o obaveznom nošenju zaštitnih maski i poštovanju mera distance od dva metra, ali je veoma mali broj objekata u kojima se ove mere strogo primenjuju i poštuju.

Samo jedan od četiri velika trgovinska lanca u Novom Pazaru strogo primenjuje ove mere, dok se u ostala tri ove mere ne primenjuju ili se primenjuju u veoma maloj meri. Takav je slučaj i sa manjim trgovinskim radnjama, buticima, apotekama i ostalim poslovnim objektima.

Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Građani Novog Pazara sa kojima smo razgovarali kažu da maske nose samo tamo gde je nošenje obavezno, u bankama uglavnom. Većina njih kaže da su koronu preboleli, ili da je neko od njihovih ukućana bolovao od ove bolesti pa su i oni stekli takozvani kolektivni imunitet.

Ujedno, građani Novog Pazara nisu mnogo uplašeni najavama o novom talasu virusa, jer, kako kažu, posle onog što su preživeli tokom leta, ništa gore ne mogu doživeti.

Međutim, iz novopazarskog Zavoda za javno zdravlje demantuju ovakve informacije i kažu da nema govora o kolektivnom imunitetu.

Prema podacima koje su danas Štabu za vanredne situacije dostavili Regionalni Kovid centar Novi Pazar, Dom zdravlja i Zavod za javno zdravlje, juče je u kovid ambulanti bilo ukupno 34 pregleda, od toga je 19 pregleda obavljeno prvi put, dok je kontrolnih pregleda bilo 15. Urađeno je i 15 seroloških brzih testova i od toga je jedan pacijent bio pozitivan na virus Kovid-19.

„Da bi se stekao kolektivni imunitet potrebno je da se razboli od 60 do 70 odsto stanovništva, što bi u ovom slučaju značilo da je u Novom Pazaru bilo zaraženo oko 70.000 ljudi, a nema govora da je broj zaraženih u ovom gradu dosegao ovaj broj“, rekao je za naš portal direktor Zavoda za javno zdravlje Novi Pazar Šefadil Spahić.

On je za Nova.rs izjavio da je epidemiološka situacija u Novom Pazaru nestabilna i nesigurna, i apelovao na građane da poštuju mere.

„Po ko zna koji put, moram da apelujem, da zamolim građane da poštuju sve mere, da nose maske posebno u zatvorenim prostorijama. Ovde je bilo velikih dezinformacija o virusu, ali ja po ko zna koji put ponavljam, virus postoji i tu je, moramo naučiti da živimo sa njim, da nosimo maske, da držimo distancu i izbegavamo velika okupljanja“, dodao je on.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare