Foto: Irfan Ličina/Nova.rs

Pored grupe lekara okupljenih u udruženju Ujedinjeni protiv kovida, sastanak sa ministrom Lončarom tražilo je i 37 doktora iz bolnice u Novom Pazaru i to krajem avgusta, ali oni još nisu dobili odgovor. U međuvremenu, neki od doktora koji su tražili sastanak, i koji su nezadovoljni načinom na koji je direktor Meho Mahmutović vodio bolnicu tokom epidemije, razrešeni su sa v. d. načelničkih funkcija.

„Oni se i dalje bahate. Smenjen je Džemail Detanac sa mesta v. d. načelnika. Pri tome nikome od nas koji smo zatražili sastanak nije do načelničkih mesta. Nama je samo do istine i do odgovornosti onih koji su loše vodili bolnicu u trenutku kada se u Pazaru dešavala humanitarna katastrofa. Mi smo uputili ovaj poziv za sastanak ministru Lončaru, premijerki Brnabić i predsedniku Vučiću. Niko nam nije odgovorio. Jedino što želimo jeste da i nas neko čuje i da kažemo svoje razloga zbog čega smo nezadovoljni. Naš poziv i dalje stoji, kaže za Danas doktorka Lejla Ćeranić, koja je bila jedini infektolog u trenutku kada je Novi Pazar najviše bio pogođen epidemijom.

Njoj je takođe uručeno rešenje o smeni sa mesta v. d. načelnice Infektologije, što je kasnije pod pritiskom javnosti povučeno. Ćeranić kaže za Danas da postoji odštampano rešenje o njenom imenovanju na v. d. načelničko mesto ali da ona to ne želi da prihvati.

„Zbog svog dostojanstva ja to ne mogu da prihvatim. Ta odluka da budem v. d. načelnika je doneta pod pritiskom javnosti i građana koji me podržavaju. I doneta je da posluži kao pokriće za sve druge loše stvari koje se rade u bolnici. Na kraju, načelnik Infektivnog odeljenja još uvek postoji i on je trenutno na bolovanju“,  kaže Ćeranić.

Ona ističe da zahtev lekara da se utvrdi istina šta se dešavalo u Pazaru tokom najvećeg naleta korona virusa i dalje stoji, kao i zahtev da se pozovu na odgovornost oni koji su doveli do „katastrofe“.

U pismu upućenom predstavnicima države 37 lekara zatražilo je smenu vršioca dužnosti direktora ove zdravstvene ustanove Meha Mahmutovića, koga smatraju najodgovornijim za loše stanje u Opštoj bolnici i lošu organizaciju rada službi tokom epidemije kovida 19.

Katastrofa je mogla da se spreči

„Ja ne tvrdim da bi broj preminulih bio manji da se drugačije radilo. Možda bismo izgubili isti broj ljudi. Ali bismo izbegli lošu sliku zdravstvenog sistema koja je viđena u Pazaru. Ljudi ne bi umirali na ulici, po hodnicima, nego dostojanstveno u bolničkim krevetima. Mi i dalje imamo traume. To je bila humanitarna katastrofa koja je mogla da se spreči“, zaključuje Ćeranić.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar