Grafika: Slađana Đermanović/Nova.rs

U Srbiji je u poslednja 24 sata koronavirusom zaraženo još 7.041 osoba, a od posledica koje je izazavao virus umrla je 61 osoba. U odnosu na prošlu subotu, kada je iznosio 28, broj preminulih je više nego udvostručen.

Testirane su 18.592 osobe, a u bolnicama širom Srbije na respiratoru se nalazi 254 pacijenta.

Od početka epidemije koronavirusa do sada je registrovano163.035 slučajeva koronavirusa, dok su od korone do sada pre mininule 1.423 osobe.

***

U Srbiji je tokom jučerašnjeg dana od posledica zaraze koronavirusom umrlo 57 osoba a zaraženo je još 7.780 ljudi.

Testirane su 22.404 osobe, a u bolnicama širom Srbije na respiratoru se nalazilo 245 pacijenta.

***

Direktor Kliničkog centra Srbije (KCS) Milika Ašanin izjavio je danas da se trend povećanja pregleda u kovid ambulantama u Beogradu povećao za 60 odsto, da pacijenti stalno stižu i da je sistem prenapregnut.

Ašanin je za RTS istakao da će se za dve nedelje videti ishodi trgovačkog „crnog petka“ u tržnim centrima.

Povezane vesti:

“Pacijenti stalno pristižu, čeka se da se isprazni neki krevet. Situacija i u gradu i u zdravstvenim ustanovama je prenapregnuta. Poslednjih nedelja u kovid ambulantama trend u Beogradu povećan je za 60 odsto. Imali smo tokom dana u kovid ambulantama oko 3.500, a sada ih bude i 6.200″, naveo je Ašanin.

Članica Kriznog štaba, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević izjavila je danas je epidemiološka situacija u Srbiji alarmantna, jer se svakodnevno registruje veliki broj zaraženih, hospitalizovanih i umrlih od korona virusa.

Istovremeno je istakla da kada bi svi nosili maske i držali distancu, druge mere ne bi bile ni potrebne.

“Ako gledamo odnos hospitalizovanih i onih koji su otpušteni, poslednjih dana imamo plus 300, što znači da nam je svakoga dana potrebno 300 novih postelja. Taj broj je nešto što je zaista alarmantno”, rekla je Kisić Tepavečević.

Zaravnjenja krive zaraze koronavirusa neće biti pre polovine decembra, izjavio je danas član Kriznog štaba, epidemiolog Branislav Tidorović i ocenio da će sledeća nedelja biti veoma teška, ali da će krajem sedmice doći do laganog smirivanja.

On je na RTS-u rekao da je epidemiološka situacija u Srbiji vrlo ozbiljna, vanredna, a u pojednim delovima Srbije, posebno u velikim gradovima, i katastrofalna.

“Gledajući sa stanovišta popunjenosti bolničkih kapaciteta, gledajući sa stanovišta stope umiranja koja je vrlo visoka – mi se nalazimo u situaciji kada je veoma važno da budemo svesni ukupnog kretanja, organizovanosti i koncentracije na poslovima koje treba da radi zdravstveni sistem, ali i svi ostali”, rekao je Tiodorović.

Osvrnuo se i na gužve tokom akcije “crni petak” u tržnim centrima, ocenjujući je kao “potpuno neopravdanu opasnost”.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare