bolnica Kraljevo

Nakon izjave Radeta Panića, anesteziologa u Opštoj bolnici u Kraljevu i predsednika Sindikata lekara i farmaceuta Srbije, koji je radeći u "crvenoj zoni" došao u situaciju da nije imao mesta da hospitalizuje ljude koje lekari u medicini smatraju mladima, niti je imao gde da ih transportuje, otvorilo je pitanje ko je taj ko se pita ko će biti primljen u bolnicu, a ko neće.

„U bolnici u Kraljevu ima još mesta. Ali, direktor i njegovi pomoćnici su dosta restriktivni sa prijemom. Znači, nije da nema mesta, ali jednostavno ništa ne valja u organizaciji“, kaže za Nova.rs jedan od lekara iz ove bolnice.

Posmatrajući dnevne izveštaje koji svakog dana stižu iz kraljevačke bolnice, nije se moglo zaključiti da je situacija alarmantna. Jer, prema toj statistici, u bolnici je svega 60 pacijenata koji se leče od Kovida 19, a od tog broja njih 11 je u intenzivnoj nezi. Međutim, realna slika nije takva. I to je ono na šta je doktor Panić i hteo da upozori.

Povezene vesti:

„Ključno je što se celom organizacijom bavi jedan čovek, a to je direktor. Prethodni talas je bio iznenađenje, ali sada je moralo da sve ide organizovano. Nažalost, to se nije dogodilo. Nedostaje kvalitetnog osoblja. Mnogo lekara i medicniskog osoblja u bolnici je zaraženo“, naglašava ovaj lekar sa kojim smo razgovarali.

Naš izvor ističe da je najverovatnije reč o nekakvoj taktici menadžmenta, ali napominje da su organizacija i ljudi problem.

„Direktor je morao da postavi jednog iskusnog i strogog doktora da sve vodi. Sadašnji načelnik infektivne klinike to ne može. Odabir doktora i sestara je morao da bude po naredbi, a ne ko hoće. Internista nema nigde, a ubacuju se pedijatri, hirurzi. Postoje propusti u kretanju. Recimo, pokvario se lift i sve je stalo. I to čak 20 sati. Jednostavno, brdo sitnica koje čine složenom već i onako tešku situaciju. Rukovodioci bolnice u Kraljevu deluju pogubljeno i iznenađeno“, ispričao nam je naš izvor iz bolnice.

Rade Panić kaže za Nova.rs da su njegove koleginice bile među prvima koje su otišle u ispomoć u KBC „Dragiša Mišović“, potom u KC Kragujevac, pa u kako kaže „pakao“ Novog Pazara.

„Još dok su koleginice boravile u Beogradu, na sastanku najiskusnijih anesteziologa i v.d. direktora Opšte bolnice „Studenica“ Zorana Mrvića, tražili smo da ova bolnica uđe u kovid sistem. Isticali smo se dr Slađana Petrović Ćika i ja. Direktor je bio protiv toga. I u ovom trećem „talasu“ kovida, zalagali smo se kao kolektiv da se što pre uključimo u „kovid sistem“. Opet bez razumevanja direktora“, objašnjava Panić.

Panić kaže da kovid odeljenje počelo da radi tek 6. novembra, da je bilo brojnih primedbi na organizaciju rada, razdvajanje čistih i infektivnih puteva, sam prilaz (bio je potpuno neosvetljen, izlazilo se iz crvene zone prvo napolje pa u zelenu zonu…).

Povezene vesti:

„Problem je što se direktor ponaša kao da će on u crvenu zonu, pa je odobreno da se aktivira jedno odeljenje, a ne bar kapaciteti koji su bili na raspolaganju u julu. Tek posle velikih problema u zbrinjavanju obolelih zbog nedostataka kapaciteta, traženja proširenja i iznošenja problema u javnost, došlo je do odluke da se kapaciteti prošire koliko sam razumeo direktora za 35, pa još 35 mesta. I dalje će ostati problem obezbeđivanja više mesta intenzivne kovid jedinice“, objašnjava Panić.

Zoran Mrvić, vd direktora Opšte bolnice „Studenica“ kaže da su kapaciteti na kovid odeljenju prošireni za još 70 postelja, kao i da još 40 kreveta može da se uključi, ukoliko bude bilo potrebno. Mrvić tvrdi da ne postoji restriktivan prijem pacijenata u ovu bonicu.

„Radimo po upotstvima koje smo dobili od Batuta. A to znači da hopsitalizujemo srednje i teške pacijente, a ostale šaljemo na kućno lečenje. Nije tačna ni tvrdnja da nismo imali mesta da hospitalizujemo pacijente“, kaže Mrvić.

Mrvić tvrdi da broj zaraženog medicinskog osoblja i onog koji je u izolaciji nije veći od 10 posto, i da se to nije odrazilo na organizaciju rada.

„Imamo 125 radnika u izolaciji, od kojih je 90 zaraženo. Tu je 59 sestara i 11 lekara. Ostali su iz nemedicinskog sektora. Odeljenje neurologije može biti problem, jer je tamo najviše njih u izolaciji. Ali smo uspeli da organizujemo njihov rad. Ambulanta je najveći problem. Samo u toku jučerašnjeg rada smo imali oko 250 pacijenata. Uključeno je sedam ekipa“, rekao je Mrvić.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar